Op 24 april 2023 gaf de rechter in hoger beroep Apple gelijk in het geschil met Epic Games. Epic startte een beroep in eerste aanleg in 2020, nadat Apple het spel Fortnite uit de App Store verwijderde. Waar ging dit geschil over? En welke gevolgen heeft dit voor andere ontwikkelaars in de App Store?
Waar gaat het geschil tussen Epic en Apple over?
Het geschil tussen Epic Games en Apple is een van de meest prominente uit een reeks controversiële discussies over de App Store. Apple verwijderde Fortnite uit de App Store in augustus 2020, nadat ontwikkelaar Epic een alternatieve betalingsmethode introduceerde.
Apple wil dat alle betalingen voor apps in de App Store verlopen via In-App Purchases (IAP). Daar heeft Apple een eigen betalingssysteem voor ontwikkeld. Hier hebben ze ook strenge regels over. Dit leidt er soms toe dat appontwikkelaars die andere betalingsmethoden hanteren, in de problemen komen.
Zo was dat ook het geval voor Epic Games, de ontwikkelaar van het spel Fortnite. Omdat Apple een commissie van 30% hanteert voor alle betalingen die via In-App Purchases verlopen, wilde Epic een alternatieve betalingsmethode gebruiken buiten Apple om.
Hierom verwijderde Apple Fortnite uit de App Store, en was dat het begin van de juridische procedure tussen de twee techgiganten. Zowel in eerste aanleg als in hoger beroep gaf de rechter Apple (grotendeels) gelijk.
Controverse over de App Store
Epic Games is niet het enige bedrijf dat kritiek heeft geuit op de commissie van 30% op betalingen. Zo heeft ook bijvoorbeeld Spotify door de jaren heen veel ruzie gehad met Apple, omdat Apple volgens Spotify misbruik maakt van hun machtspositie. Spotify heeft hier zelfs een volledige website aan toegewijd, genaamd Time to Play Fair.
Hoewel de Amerikaanse rechter Apple grotendeels gelijk gaf, lijkt de wetgever in de EU strenger te zijn tegenover Big Tech. Zo is onder andere de Digital Markets Act ingevoerd, wat in de komende jaren mogelijk een belangrijke rol zou kunnen spelen voor ‘gatekeepers’ zoals Apple en Google.
Wat is de Digital Markets Act?
De Digital Markets Act is een EU-verordening die zich richt op bedrijven die als ‘gatekeeper’ worden geclassificeerd. Het gevolg hiervan is dat er vrij strenge regels gelden voor het platform om het eerlijker te maken voor derde partijen.
Indien een platform die gatekeeper is handelt in strijd met de verordening, kan dat hoge boetes als gevolg hebben. De verordening is deels al in werking getreden, en zal in de loop van 2023 en begin 2024 volledig in werken treden.
Wat is een gatekeeper? De verordening hanteert daar drie criteria voor:
- Het platform heeft een sterke economische positie, heeft significante invloed op de interne markt en is actief binnen meerdere EU-landen.
- Het platform heeft een sterke positie als tussenpersoon, wat inhoudt dat het een grote hoeveelheid gebruikers verbindt aan een grote hoeveelheid bedrijven.
- Het platform heeft een duurzame positie binnen de markt (of zal dit hebben), wat inhoudt dat het ongeacht de vorige twee voorwaarden stabiel kan blijven gedurende drie jaren.
Welke gevolgen zal de Digital Markets Act hebben?
De gevolgen van de Digital Markets Act zullen in de loop van 2023 en daarna duidelijk worden. Aangezien de verordening nog niet volledig in werking is getreden, en niet wordt ingezet, is het lastig om te zeggen hoeveel impact het gaat hebben.
Indien de verordening streng gehanteerd wordt in de EU, zou het mogelijk veel gevolgen kunnen hebben voor bedrijven zoals Apple en Google. Dat zou betekenen dat ze binnen de EU meer mogelijkheden moeten bieden voor concurrerende bedrijven zoals Spotify (denk aan Apple Music). Dit zou voor een sterke concurrentiepositie zorgen van derde partijen, en wellicht ook tot alternatieve appwinkels binnen de besturingssystemen.
Jouw app-idee bespreken?
Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.
Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.
Of bel meteen naar +31 (0) 24 202 243 5.