Een app ontwikkelen: in 6 stappen van idee naar lancering

appec app ontwikkelen

Je hebt er vast weleens aan gedacht om een app te ontwikkelen of te laten ontwikkelen. Maar waar moet je dan beginnen? Wat komt er allemaal kijken bij een app ontwikkelen? Wij leggen je het hele proces uit, stap voor stap. We gaan in dit artikel in op de stappen die je doorloopt om van een simpel idee naar een succesvolle app te gaan.

 

Stap 1: App-idee bedenken

Het begint allemaal met een idee. Jouw idee voor een app hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt beginnen met een simpel idee met een enkel doel. Dit voorkomt dat je met een te groot idee begint en de focus verliest. Door de lean-methode te gebruiken kun je jouw doel afkaderen en focussen op het kerndoel van de app.

Enkele vragen die je jezelf moet stellen:

  • Wat is het probleem dat je oplost?
  • Wat is jouw doelgroep? Oftewel, wie heeft dit probleem?
  • Zijn er al oplossingen voor dit probleem?
  • Wat is de meest simpele manier om dit probleem op te lossen?

Wanneer je deze vragen hebt beantwoord, heb je al een idee voor jouw Minimum Viable Product. Dan kun je beginnen met het uitwerken van dit idee.

 

Stap 2: Wireframe ontwerpen

Wanneer je een idee hebt, kun je beginnen met een schets van de app. Dat is in essentie wat een wireframe is. Met een wireframe kun je als het ware het “skelet” van de app ontwerpen. Je krijgt dan een idee van waar alle knoppen en teksten komen.

De reden om een wireframe te maken is dat hiermee het ontwerpproces veel efficiënter wordt. Met jouw wireframe heb je namelijk de basis gelegd voor het prototype.

De wireframe kun je zelf schetsen met programma’s zoals Figma en Adobe XD. Als je hier geen ervaring in hebt kun je dit aan een UX/UI designer overlaten. Zo weet je zeker dat het professioneel wordt gedaan.

 

app ontwikkelen wireframe

 

Stap 3: Prototype ontwerpen

Wanneer je een wireframe hebt ontworpen, kun je er een prototype van maken. Een prototype is een completere versie van de wireframe. Met het prototype krijg je daadwerkelijk een visuele weergave van de app. Je gebruikt alle kleuren die later in de app gaan komen. Ook kun maak je het design dat later geprogrammeerd zal worden.

Een prototype is dus eigenlijk een app zonder de functionaliteit. Een prototype bespaart je veel tijd en geld later wanneer de programmeurs de app ontwikkelen.

 

Stap 4: App bouwen

Nu je een prototype hebt van de app, kan de programmeur beginnen met het bouwen van de app. Hiervoor worden programmeertalen gebruikt zoals Swift of Java.

Het prototype wordt nu een functionele app. Dit betekent dat de app ook een backend krijgt, die de app functionaliteit geeft op de achtergrond.

De frontend die is gebouwd in het prototype wordt nu ook omgezet in programmeertaal, zodat het verbonden kan worden aan de backend.

Wanneer je een app geprogrammeerd wil hebben, heb je drie opties:

Zelf programmeren

Als je de app zelf wil programmeren, heb je ervaring nodig in app development. Dit betekent dat je full stack moet kunnen programmeren. Full stack betekent dat je zowel de backend als de frontend kunt programmeren. Ook heb je verstand nodig van databases.

Een app builder gebruiken

Een andere optie is om een app builder te gebruiken. Dit is een programma dat standaardapps genereert. Dit brengt jou veel gemak en maakt apps bouwen toegankelijk. Het nadeel hiervan is dat je beperkt bent in functionaliteit. Daarnaast is het lastig om een standaardapp te ontwerpen in jouw huisstijl.

Een professionele developer inhuren

Dit is de meest voor de hand liggende optie voor mensen die een app professioneel geprogrammeerd willen hebben. Het grote voordeel hiervan is dat je daarnaast ook een team hebt dat kan ingrijpen bij problemen.

Wanneer je het laten bouwen van een app wil uitbesteden, kun je kiezen tussen native apps en hybride apps. Native apps zijn apps die speciaal zijn ontworpen voor het platform. Een iOS app en een Android app worden dus apart gebouwd. Het voordeel hiervan is dat je het beste kunt halen uit beide platforms. Met een hybride app krijg je één app die werkt op beide platforms, en daardoor beperkt is in functionaliteit.

 

Stap 5: App testen

Wanneer de app af is, kun je gaan testen. Hierbij is het verstandig om al vroeg te beginnen met testen. Dus niet als de app definitief af is. Want dan kun je nog problemen tegenkomen die je dan achteraf moet oplossen.

De beste manier om te testen is wanneer je een MVP (Minimum Viable Product) hebt. Dit is een minimale app die de kernfuncties bevat. Je kunt dan dus in een vroeg stadium kijken of de app doet wat het moet doen. Dit voorkomt dat je in een laat stadium nog moet bijstellen.

 

Stap 6: App publiceren

De app is nu helemaal af en goed getest. Nu is het tijd om te lanceren! Je wil jouw app nu op de betreffende platforms publiceren. Je zet de iOS-versie van de app in de App Store van Apple. Hiervoor heb je een Apple Developer Account nodig.

De Android-versie zet je in de Google Play Store. Wanneer beide apps gepubliceerd zijn ben je natuurlijk nog niet klaar. Je moet nu namelijk de app promoten bij jouw doelgroep. Je kunt nu de markt in en feedback verzamelen van jouw klanten.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle