App ontwikkelen: hoe maak je een app in 6 stappen?

Je hebt er vast weleens aan gedacht om een app te ontwikkelen of te laten ontwikkelen. Maar waar moet je dan beginnen? Wat komt er allemaal kijken bij een app ontwikkelen? Wij leggen je het hele proces uit, stap voor stap.

Waarom een app ontwikkelen?

Als ondernemer kan een app laten maken om verschillende reden interessant zijn. Je kunt hiermee namelijk een directere binding hebben met jouw doelgroep. Doordat ze gebruikmaken van jouw app, kun je ze bijvoorbeeld aanbiedingen tonen en push-meldingen sturen.

Voordat we het hebben over hoe je een app ontwikkelt, moet je je eerst afvragen waarom een app de juiste keuze is voor jouw bedrijf. Apps worden een steeds belangrijker onderdeel van ons leven. We gebruiken ze voor bijvoorbeeld onze financiën, voor communicatie en om te winkelen.

Wil je meer weten over wat een app nou eigenlijk is? Lees dan eerst dit artikel.

Dus hoe gaat het in zijn werk wanneer je een app wil laten ontwikkelen? Lees verder.

Stap 1: App-idee bedenken

Het begint allemaal met een app-idee. Jouw idee voor een app hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt beginnen met een simpel idee met een enkel doel. Dit voorkomt dat je met een te groot idee begint en de focus verliest. Door de lean-methode te gebruiken kun je jouw doel afkaderen en focussen op het kerndoel van de app.

Enkele vragen die je jezelf moet stellen:

  • Wat is het probleem dat je oplost?
  • Wat is jouw doelgroep? Oftewel, wie heeft dit probleem?
  • Zijn er al oplossingen voor dit probleem?
  • Wat is de meest simpele manier om dit probleem op te lossen?

Wanneer je deze vragen hebt beantwoord, heb je al een idee voor jouw Minimum Viable Product. Dan kun je beginnen met het uitwerken van dit idee. Je kunt in deze fase ook al een goede app-naam bedenken.

Wanneer je het probleem goed hebt vastgesteld, kun je ook nadenken over een verdienmodel voor jouw app. Je maakt de app namelijk niet voor jouw plezier. Je wil er een bepaald resultaat mee bereiken.

Stap 2: Wireframe ontwerpen

Wanneer je een idee hebt, kun je beginnen met een schets van de app. Dat is in essentie wat een wireframe is. Met een wireframe kun je als het ware het “skelet” van de app ontwerpen. Je krijgt dan een idee van waar alle knoppen en teksten komen.

De reden om een wireframe te maken is dat hiermee het ontwerpproces veel efficiënter wordt. Met jouw wireframe heb je namelijk de basis gelegd voor het prototype.

De wireframe kun je zelf schetsen met programma’s zoals Figma en Adobe XD. Als je hier geen ervaring in hebt kun je dit aan een UX/UI designer overlaten. Zo weet je zeker dat het professioneel wordt gedaan. Bij Appec hebben we ervaren UX/UI designers in huis die eerst het design maken voordat de programmeur aan de slag gaat.

Stap 3: Prototype ontwerpen

Wanneer je een wireframe hebt ontworpen, kun je er een prototype van maken. Een prototype is een verdere uitwerking van de wireframe. Met het prototype krijg je daadwerkelijk een visuele weergave van de app. Je gebruikt alle kleuren en elementen die later in de app gaan komen. Dit wordt ook wel UI/UX design genoemd.

Met het prototype kun je al een beetje rondspelen en kijken of de navigatie van de app logisch is. Je kunt hiermee jouw customer journey als het ware al helemaal uitplannen.

Een prototype is dus eigenlijk een app zonder de functionaliteit. Een prototype bespaart je veel tijd en geld later wanneer de programmeurs de app ontwikkelen.

Stap 4: App bouwen

Nu je een prototype hebt van de app, kan de programmeur beginnen met de volgende fase: applicatie-ontwikkeling. Hiervoor worden programmeertalen gebruikt zoals Swift of Java.

Het prototype wordt nu een functionele app. Dit betekent dat de app ook een backend krijgt, die de app functionaliteit geeft op de achtergrond. Eventueel kan er ook een API-koppeling worden gebouwd.

De frontend die is gebouwd in het prototype wordt nu ook omgezet in programmeertaal, zodat het verbonden kan worden aan de backend.

Wanneer je een app geprogrammeerd wil hebben, heb je drie opties:

Zelf programmeren

Als je de app zelf wil programmeren, heb je ervaring nodig in app development. Dit betekent dat je full stack moet kunnen programmeren. Full stack betekent dat je zowel de backend als de frontend kunt programmeren. Ook heb je verstand nodig van databases.

Een app builder gebruiken

Een andere optie is om een app builder te gebruiken (oftewel een low code of no code platform). Dit is een programma dat standaardapps genereert. Dit brengt jou veel gemak en maakt apps bouwen toegankelijk. Het nadeel hiervan is dat je beperkt bent in functionaliteit. Daarnaast is het lastig om een standaardapp te ontwerpen in jouw huisstijl.

Een professionele developer inhuren

Een app ontwikkelaar inschakelen is de meest voor de hand liggende optie voor mensen die een app professioneel geprogrammeerd willen hebben. Het grote voordeel hiervan is dat je daarnaast ook een team hebt dat kan ingrijpen bij problemen.

Bij het laten maken van een maatwerk-app, kun je kiezen tussen native apps en hybride apps. Native apps zijn apps die speciaal zijn ontworpen voor het platform. Een iOS app en een Android app worden dus apart gebouwd. Het voordeel hiervan is dat je het beste kunt halen uit beide platforms. Met een hybride app krijg je één app die werkt op beide platforms, en daardoor beperkt is in functionaliteit.

Een veelgestelde vraag die we krijgen is: hoe lang duurt het om een app te ontwikkelen? Het antwoord op die vraag hangt erg af van de complexiteit van een app. Als het bijvoorbeeld gaat om een simpele microservice, is deze vrij snel op te zetten. Maar wanneer het gaat om een ingewikkelde app met met maatwerkfuncties, kan het al gauw een paar maanden duren.

Hoeveel kost het om een app te maken? Ook dit is erg afhankelijk van de complexiteit. Je betaalt namelijk voor de uren die er worden gestoken om de app te ontwikkelen. Bij een complexe app worden er meer uren in het project gestoken, en heb je dus ook te maken met hogere kosten.

Stap 5: App testen

Wanneer de app af is, kun je de app testen. Hierbij is het verstandig om al vroeg te beginnen met testen. Dus niet als de app definitief af is. Want dan kun je nog problemen tegenkomen die je dan achteraf moet oplossen.

Bij de testfase is een van de dingen die we doen een stresstest. We proberen de app dan te breken, door alle functies op de meest extreme manier te gebruiken. Maar ook kijken we of alles goed werkt voor de gemiddelde eindgebruiker.

De beste manier om te testen is wanneer je een MVP (Minimum Viable Product) hebt. Dit is een minimale app die de kernfuncties bevat. Je kunt dan dus in een vroeg stadium kijken of de app doet wat het moet doen. Dit voorkomt dat je in een laat stadium nog moet bijstellen.

Stap 6: App lanceren

De app is nu helemaal af en goed getest. Je kunt nu jouw app lanceren. De app wordt nu op de betreffende platforms gepuliceerd. Je zet de iOS-versie van de app in de App Store van Apple. Hiervoor moet je een Apple Developer account aanmaken.

De Android-versie zet je in de Google Play Store. Wanneer beide apps gepubliceerd zijn ben je natuurlijk nog niet klaar. Je moet nu namelijk de app promoten bij jouw doelgroep. Je kunt nu de markt in en feedback verzamelen van jouw klanten.

Jasper Rietrae

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact