Wat is een API-koppeling en hoe maak je er een?

Bij applicatieontwikkeling wordt er vaak gebruik gemaakt van API’s om informatie uit te wisselen tussen programma’s. Wat is een API-koppeling nou eigenlijk? En hoe zet je er een op? Dat leer je in dit artikel.

Wat is een API-koppeling?

Een API (Application Programming Interface) is een gestandaardiseerde koppeling die ervoor zorgt dat verschillende programma’s met elkaar kunnen communiceren en informatie kunnen uitwisselen.

Een goed voorbeeld van een API is een webwinkel dat communiceert met een backend-systeem om de voorraad up to date te houden. Een ander voorbeeld is een boekhoudsysteem dat gekoppeld is aan een betalingssysteem.

Met een API kan de ene programma informatie van de andere programma opvragen, bewerken en verwijderen. Dit werkt ook wanneer de programma’s zijn gebouwd in verschillende programmeertalen, wat dus veel voordelen met zich meebrengt.

Een belangrijk voordeel van API-systemen is de schaalbaarheid. Een API zorgt ervoor dat je grote hoeveelheden van informatie kunt uitwisselen zonder restricties. Dit maakt het dus ook erg kostenefficiënt.

Hoe koppel je een API?

De API zit als het ware tussen een app en een webserver (of database) in. Om informatie uit te wisselen met de database moet de app een API call maken. Dit is een verzoek aan de API om een bepaalde actie uit te voeren met betrekking tot de database (waar informatie is opgeslagen).

Nadat een API call is gemaakt, neemt de API contact op met de database om informatie op te vragen. Deze informatie wordt vervolgens weer teruggestuurd naar de app.

DOMA Technologies

Er zijn verschillende vormen van API’s. Een bekende API interface is de REST API (ook wel RESTful API genoemd).

Een bekend bestandsformaat dat wordt gebruikt bij API-koppelingen is het JSON-formaat. De API vraagt dit bestand op bij de server en stuurt het naar de app zodat deze de informatie kan lezen. Een ander bekend bestandsformaat is XML.

Wat kost een API-koppeling?

Hoeveel het kost om een API-koppeling op te zetten hangt volledig af van hoe complex de koppeling is. Gaat het bijvoorbeeld om een simpele koppeling waarbij een programma alleen een formulier opvraagt. Dan is dat veel sneller te bouwen dan een API met meerdere handelingen en data.

Een simpele API zou een paar honderd euro kunnen kosten. Een uitgebreidere API-koppeling loopt al gauw in de duizenden euro’s.

Eigen API laten ontwikkelen?

Heb je zelf een idee voor een API-koppeling die je zou willen laten bouwen? Neem dan contact met ons op, en wij stellen een offerte voor je op.

Je kunt direct via onze website een afspraak inplannen voor een vrijblijvend gesprek. Je kiest zelf welk tijdstip jou schikt. Tijdens dit gesprek kun je ons jouw idee uitleggen en zullen wij met je meedenken.

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact