Wil je jouw idee voor een app vastleggen, en weet je niet hoe? Een idee voor een app vastleggen is wat ingewikkelder dan je bij voorbaat zou denken. In dit artikel geven we je een algemeen overzicht van de mogelijkheden.
Voor specifieke juridische vragen raden we aan om contact op te nemen met een jurist of advocaat. Dit artikel dient slechts ter algemene informatie.
Je zou denken dat wanneer je een goed idee hebt voor een app, je dit gemakkelijk ergens kunt vastleggen. Echter is het vastleggen van een idee voor een app lastiger dan je zou denken. Er zijn strenge voorwaarden aan verbonden. Ook verschillen de mogelijkheden afhankelijk van of je jouw idee op nationaal of internationaal niveau wil vastleggen.
Copyright: hoe werkt dat?
In principe ontstaat een copyright (in het Nederlands: auteursrecht) op het moment dat je iets unieks hebt ontwikkeld. Dit gebeurt dus automatisch en hoeft niet ergens vastgelegd te worden.
Echter ontstaat er een probleem wanneer twee verschillende partijen claimen iets ontwikkeld te hebben. Dan komt het erop aan wie succesvol kan bewijzen de rechtmatige auteur te zijn. Maar dus ook zonder dit vast te leggen hebben anderen geen recht om inbreuk te maken op jouw auteursrecht. Wanneer dat wel gebeurt kun je de andere partij daarop aanspreken.
Een octrooi aanvragen
Wanneer je jouw creatie nog beter wil beschermen kun je een octrooi aanvragen. Een “octrooi” is een ander woord voor een “patent”. Echter kun je een octrooi niet zomaar aanvragen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. Je kunt een octrooi aanvragen bij het Octrooicentrum. Het Octrooicentrum is onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Één aspect dat je wel moet onthouden is dat octrooien altijd gepubliceerd worden. Dit betekent dus dat zodra je een octrooi krijgt, jouw idee in een openbare database komt te staan. Het idee is dan wel juridisch beschermd, maar iedereen mag het inzien. Dat “bevordert de innovatie” volgens het RVO.
Voorwaarden voor octrooien (volgens het RVO)
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland noemt de volgende voorwaarden voor het aanvragen van een octrooi:
“Om een geldig octrooi te krijgen, moet de uitvinding een technisch karakter hebben en voldoen aan 3 inhoudelijke voorwaarden: nieuwheid, inventiviteit en industriële toepasbaarheid. Voldoet het octrooi niet aan deze voorwaarden, dan kan iemand die er inbreuk op maakt terecht aanvoeren dat het octrooi niet geldig is.”
Deze 3 voorwaarden lijken op het eerste oog misschien simpel, maar onderschat ze niet. Dit zijn namelijk specifieke juridische voorwaarden waar streng op getoetst wordt. Ze hebben dus een hele specifieke betekenis.
i-DEPOT aanvragen
Een andere optie is een i-DEPOT aanvragen bij de Benelux Office for Intellectual Property (BOIP). Dit is een organisatie die actief is in de hele Benelux. Echter kun je daar geen octrooi aanvragen. Wel kun je vastleggen dat je op een bepaalde datum een idee hebt bedacht. Je kunt een idee dus “time-stampen”. Dit is heel wat anders dan een octrooi, maar dit kan zijn eigen voordelen hebben.
Is een octrooi echt nodig?
Een octrooi is vaak niet nodig. Als er grote belangen spelen is het wellicht de moeite waard om je erin te verdiepen. Maar voor de meeste ondernemers is een octrooi niet nodig. Dit is een afweging die je zelf moet maken.
Hoe kun je jezelf dan toch indekken? Ten eerste: door een idee goed uit te voeren. Dit lijkt misschien erg voor de hand liggend, maar denk er eens over na: het is nutteloos om jouw idee te kopiëren als jij het veel beter doet dan anderen. Door jezelf als eerste te positioneren in een markt en jouw doelgroep te geven waar ze naar op zoek zijn, zul jij altijd de nummer 1 zijn.
Naast het goed uitvoeren van een idee kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van geheimhoudingsverklaringen (NDA’s) waar nodig.
Jouw app-idee bespreken?
Heb je een idee voor een app, en wil je deze (stiekem) bespreken? We nodigen je graag uit voor een kopje koffie. Neem hier contact met ons op.