App testen? 5 aandachtspunten voordat je lanceert

Voordat je jouw app lanceert is er een belangrijke stap die je niet mag vergeten: jouw app testen. Door jouw app te testen verlaag je de kans op gefrustreerde gebruikers. Zo weet je ook zeker dat je niet vlak na de lancering nog snel verbeteringen moet aanbrengen vanwege klachten.

Over het algemeen is er vrij veel technische kennis vereist om een app effectief te testen. Toch geven we je hier 5 simpele aandachtspunten die je zelf kunt toepassen op jouw app.

1. Werken alle basisfuncties?

Een app is gebouwd met een specifiek doel. En vaak is de eerste versie van een mobiele app nog iets simpeler ingericht dan de eindversie. Dat betekent dat jouw app 1 of 2 functies heeft die cruciaal zijn voor het succes van de app.

Het is belangrijk dat alle basisfuncties van de app goed werken. Daarom wil je jouw app uitgebreid gebruiken om te kijken of het simpelweg doet wat het moet doen. Hierbij is het belangrijk dat je jezelf verplaatst in de gemiddelde gebruiker en je bedenkt welke stappen deze zou doorlopen bij normaal gebruik.

2. Stresstesten: probeer de app te “breken”

Wanneer je weet dat jouw app goed functioneert bij normaal gebruik, is het tijd om een wat extremere test uit te voeren: de stresstest.

Een stresstest is het gebruiken van software met als doel het te “breken”. Dit betekent dat je het op zodanige wijze gebruikt dat je foutmeldingen probeert te krijgen, of misschien zelfs de app te laten crashen. Een stresstest is een vrij gebruikelijke stap bij het ontwikkelen van een app.

Waarom is een stresstest belangrijk? Omdat je moet weten waar de grenzen liggen. De app kan wellicht goed presteren onder normale omstandigheden, maar kan tekortschieten bij uitzonderlijk gebruik. Dit probeer je dus uit te sluiten.

3. Laadtijden: laden alle schermen optimaal?

Niemand zit te wachten op een app dat traag werkt. Daarom is het belangrijk dat je bij het testen van jouw app aandacht besteed aan de laadtijden.

Je wil bij ieder laadscherm kijken of alle elementen snel verschijnen en of de app responsief is bij iedere interactie. Er zijn verschillende redenen waarom een app traag zou kunnen zijn. Daarom is het belangrijk dat je dit snel identificeert om naar de oorzaak te kunnen zoeken.

4. Overweeg een beta test

Een goede manier om fouten op te sporen is door een beta test uit te rollen. Een beta test is een besloten lancering waarbij een specifieke groep gebruikers toegang krijgt tot de app, om alle functionaliteiten uit te proberen en feedback te geven.

Het voordeel van een beta test is dat je al veel verbeterpunten kunt wegfilteren voordat de app wordt gelanceerd voor het grotere publiek. Het is belangrijk dat je bij de beta test een groep hebt die representatief is voor jouw bredere doelgroep.

5. Betrek een ervaren developer bij jouw test

Zelf jouw app testen is belangrijk, maar vergeet hierbij niet om het advies van een developer te vragen. Een professionele appontwikkelaar heeft namelijk gewerkt met verschillende soorten apps en kent de meeste valkuilen.

Bij Appec testen we de apps die we bouwen altijd uitgebreid op ieder mogelijk probleem voordat we de oplevering doen. Wanneer onze klanten een app laten maken wordt deze dus uitgebreid getest voordat ze hem zelf kunnen uitproberen.

Wij zijn erg trots op de apps die we bouwen, en zorgen er daar altijd bij dat de app een premium gevoel overbrengt. Daar zorgen we niet alleen voor door de juiste technologieën te gebruiken, maar ook door uitgebreid te testen en hoge eisen te stellen.

Jasper Rietrae

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact