Wat betekent MVP in de software-wereld? MVP betekenis

Onder developers en tech-ondernemers wordt het woord MVP veel gebruikt. Wat betekent MVP nou eigenlijk? En waarom is dit een term die iedere ondernemer zou moeten kennen? In dit artikel leggen we het je uit.

MVP betekenis

De term MVP staat voor Minimum Viable Product. Een MVP is een eerste werkbare versie van een product die een minimale functionaliteit bevat. Het idee van een MVP is dat je een product snel lanceert om vervolgens feedback te ontvangen van jouw gebruikers. Dit moet niet worden verward met een proof of concept, wat nog een stap ervoor is.

Het voordeel van een MVP is dat je zonder veel onnodige kosten te maken een product kunt uittesten bij jouw doelgroep. Voordat je een product op de markt brengt heb je geen idee of jouw product voldoet aan de wensen van jouw doelgroep.

Door het product snel te lanceren kun je de definitieve versie van het product doelgerichter bouwen, omdat je al weet wat jouw doelgroep wil. Je kunt dan bijvoorbeeld ook het verdienmodel van jouw app uittesten. Je werkt dan niet op basis van jouw aannames, maar op basis van gebruikerservaringen.

De oorsprong van de term MVP

Frank Robinson heeft de term MVP geïntroduceerd. De term is later bekender geworden dankzij Steve Blank en Eric Ries.

Het boek van Eric Ries, The Lean Startup, is voor veel ondernemers de standaard geworden voor het uitleggen van het concept van de MVP.

Het concept van de MVP is tevens gebaseerd op de Lean-methode in de autoindustrie.

Het belang van MVP’s in de software-wereld

MVP’s worden veel toegepast door tech-ondernemers. Als ondernemer wil je namelijk niet zomaar een app ontwikkelen zonder zeker te weten of het jouw klanten aanspreekt. Een MVP brengt je sneller bij product-market fit, omdat je daadwerkelijk met de markt in gesprek gaat.

In de praktijk gaat er veel geld en tijd verloren aan software die wordt gebouwd op basis van aannames. Je wil geen grote investering doen in jouw bedrijf zonder eerst data te verzamelen. Deze data krijg je pas wanneer jouw gebruikers het product gebruiken. Je leert hierbij ook of de UI en UX in orde is.

Het kan je veel kosten besparen door eerst een MVP te lanceren en deze onder de aandacht van jouw doelgroep te brengen. Wanneer je dan feedback krijgt kun je deze data gebruiken om een verbeterde versie van de software te laten ontwikkelen. Sommigen kiezen er ook voor om eerst voor een white label app te gaan. Echter kan dit ook erg beperkend zijn.

Tijdens het uittesten van jouw MVP zou je ook al kunnen experimenteren met verschillende namen voor jouw app.

MVP laten bouwen?

Als je wil sparren over het bouwen van jouw app denken we graag met je mee. Maak dan gerust een afspraak met ons.

Jasper Rietrae

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact