Onder developers en tech-ondernemers wordt het woord MVP veel gebruikt. Wat betekent MVP nou eigenlijk? En waarom is dit een term die iedere ondernemer zou moeten kennen? In dit artikel leggen we het je uit.
MVP betekenis
De term MVP staat voor Minimum Viable Product. Een MVP is eigenlijk een eerste werkbare versie van een product. Het idee van een MVP is dat je een product vroeger lanceert dan gebruikelijk, om vervolgens feedback te ontvangen van jouw gebruikers.
Voordat je een product op de markt brengt heb je namelijk geen idee of jouw product voldoet aan de wensen van jouw doelgroep of niet. Door het product vroeg te lanceren kun je testjes draaien en verbeteringen aanbrengen.
Wanneer je een product lanceert zonder te beginnen met een MVP, heb je veel aannames over wat mensen zullen vinden van het product. Deze aannames zijn gebaseerd op jouw intuïtie, kennis en wellicht ook data. Maar wat je niet hebt is gebruikerservaringen. Dit krijg je namelijk pas te weten wanneer je product is gelanceerd – oftewel wanneer jouw gebruikers daadwerkelijk het product in gebruik kunnen nemen.
De oorsprong van de term MVP
Frank Robinson is de eerste die de term heeft geïntroduceerd. De term is vervolgens bekender geworden dankzij Steve Blank en Eric Ries. Het boek van Eric Ries, The Lean Startup, is voor veel ondernemers een soort handboek geworden voor het creëren en verbeteren van een MVP. De MVP is gebaseerd op de Lean-methode in de autoindustrie.
Het belang van MVP’s in de software-wereld
Het concept van de MVP wordt veel toegepast door tech-ondernemers. Als ondernemer wil je namelijk niet zomaar een app ontwikkelen zonder zeker te weten of het jouw klanten aanspreekt.
Het kan je veel kosten besparen door eerst een MVP te lanceren en deze onder de aandacht van jouw doelgroep te brengen. Wanneer je dan feedback krijgt kun je deze data gebruiken om een verbeterde versie van de software te laten ontwikkelen. Op deze manier wordt de software volledig doelgericht en klantgericht ontwikkeld, en kom je dichter bij een product-marktcombinatie.
Ook zou je eventueel wat verschillende app-namen kunnen uitproberen, om te kijken welke aanslaat bij de doelgroep.
In de praktijk gaat er veel geld en tijd verloren aan softwareproducten die worden gebouwd op basis van aannames. Dat is prima wanneer het een hobby betreft, maar als je de software gaat gebruiken voor jouw bedrijf wil je sterkere data te verzamelen. Deze data krijg je pas wanneer jouw gebruikers ermee aan de slag kunnen. Je leert dan niet alleen of jouw gebruikers er waarde uit halen, maar ook of de UI en UX in orde is.
MVP laten bouwen?
Als je wil sparren over het bouwen van jouw app denken we graag met je mee. Neem dan gerust contact met ons op.