Wat is SaaS en wat kun je met een SaaS-oplossing?

Wanneer je software laat maken zijn er verschillende manier waarop dit ingericht kan worden. Zo zijn er verschillende verdienmodellen mogelijk afhankelijk van het soort app. In software wordt het SaaS-model vaak gebruikt. Wat is SaaS nou eigenlijk? En wat kun je daarmee als ondernemer?

Wat is een SaaS?

SaaS staat voor Software as a Service. Dit betekent dat een bedrijf software beschikbaar stelt aan haar gebruikers via de cloud.

Hier zitten over het algemeen abonnementskosten aan verbonden, die maandelijks worden betaald door de gebruikers. Een SaaS kan ook gratis beschikbaar zijn of een freemium-model hebben, waarbij gebruikers betalen voor extra functionaliteit. Sommige SaaS hebben een credit-systeem, waarbij gebruikers betalen op basis van hun gebruik.

Voordelen van SaaS

Het SaaS-model heeft verschillende voordelen. Voor de ondernemer zorgt het onder andere voor voorspelbare omzet. Je weet immers hoeveel abonnees je hebt en dus ook hoeveel omzet je daarvan zult krijgen iedere maand. Denk bijv. aan een online platform dat cursussen aanbiedt voor een vast bedrag per maand.

SaaS zorgt er ook voor dat de aanbieder de workload beter kan beheren. Indien gebruikers dienen te betalen om gebruik te kunnen maken van de dienst, zorgt dat ervoor dat de capaciteit van de servers niet onverwachts worden overladen door gratis gebruikers.

Net als bij ieder abonnement zul je echter wel te maken hebben met mensen die hun abonnement willen opzeggen. Opzeggingen worden vaak gemeten aan de hand van de churn rate. Dat is een percentage dat aangeeft hoeveel mensen hun abonnement opzeggen in een bepaalde periode (bijv. per maand).

Nadelen van SaaS

Een groot nadeel van SaaS-oplossingen is dat de software centraal wordt beheerd. Dit betekent dat jij als aanbieder er continu voor moet zorgen dat alle servers draaien en geen problemen veroorzaken. Wanneer je bijv. een klantenportaal hebt, wil je natuurlijk dat jouw klanten daar geen problemen mee ervaren.

Ook voor gebruikers heeft dat nadelen omdat ze minder zeggenschap hebben over de functionaliteit, in tegenstelling tot wanneer ze een maatwerk app laten maken.

Wel moet er een onderscheid worden gemaakt tussen B2B SaaS en B2C SaaS. Wanneer de gebruikers bestaan uit consumenten zitten de abonnementskosten over het algemeen lager. Als ondernemer wil je dan juist veel gebruikers hebben.

Bij B2B SaaS richt je je op bedrijven. Hierin kan dan ook weer onderscheid worden gemaakt tussen enterprise, midden- en kleinbedrijf. Bij enterprise komt er vaak veel maatwerk bij kijken, maar kun je ook hogere prijzen rekenen. Bij kleinere bedrijven kun je meer standaardoplossingen bieden.

Wat is het verschil tussen SaaS en cloud?

SaaS en cloud computing gaan met elkaar samen, omdat SaaS in de cloud wordt gehost. Met de opkomst van cloudoplossingen in de laatste paar decennia is ook het inzetten van een SaaS-oplossing voor veel bedrijven interessant geworden.

Voorbeelden van SaaS

Je kent al een heleboel SaaS-oplossingen, omdat je ze in het dagelijks leven waarschijnlijk continu gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan diensten zoals:

  • Spotify
  • Netflix
  • Slack
  • Salesforce
  • Zoom

Maatwerk software laten ontwikkelen?

Ben jij van plan een SaaS-oplossing te laten ontwikkelen? Of wil je een andere soort model kiezen voor jouw web app of mobiele app?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het ontwikkelen van iOS apps, Android apps en web apps. Wil je weten wat er allemaal mogelijk is? Plan dan meteen afspraak met ons in, zodat we jouw applicatie kunnen bespreken.

Jasper Rietrae

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact