Online platform bouwen en inrichten in 5 stappen

Met software is veel mogelijk. Zo kun je apps of websites bouwen om onder andere klantenportalen te bouwen, webshops op te zetten of e-learningmodules aan te bieden. Veel software valt onder de categorie ‘online platform’. Wat is een online platform? En hoe bouw je er een?

Wat is een online platform?

Een online platform is een omgeving waarin mensen, goederen en/of informatie bij elkaar worden gebracht. Dit wordt vaak ook wel een digitaal platform genoemd.

Online platforms bestaan in verschillende vormen, en je kent er vast al een heleboel. Er bestaan ook verschillende soorten online platforms. Dit zijn onder andere:

 • Content platforms
 • Social media platforms
 • Marktplaatsen
 • Webwinkels
 • Leerplatforms
 • Klantenportalen

Voorbeelden van online platforms

Een paar bekende voorbeelden van online platforms zijn:

 • Facebook (social media platform)
 • YouTube (content platform)
 • Netflix (content/streaming platform)
 • Marktplaats.nl (marktplaats voor goederen)
 • Fiverr (marktplaats voor diensten)
 • Bol.com (webwinkel/marktplaats voor goederen)

In je dagelijkse leven maak je regelmatig gebruik van online platforms om toegang te krijgen tot goederen, diensten, media of communicatiekanalen. Misschien heb je er ook weleens over nagedacht om jouw eigen software te laten ontwikkelen.

Hoe maak je een eigen platform?

Een digitaal platform kan op verschillende manieren worden gebouwd. Het hangt er namelijk vanaf hoe mensen toegang moeten krijgen tot deze dienst. Zullen ze het met name in de browser gebruiken? Of op de mobiel? Tegenwoordig wordt van een online platform verwacht dat het op elk apparaat beschikbaar is.

Je kunt een platform zowel bouwen als web app en als mobiele app. Op die manier is het beschikbaar op de meeste apparaten. De web app kan bijvoorbeeld worden gebouwd in JavaScript met behulp van frameworks. Of bijvoorbeeld met Python of .NET.

De mobiele versie kun je bouwen voor zowel iOS als Android. Hiervoor raden we aan om deze te bouwen als native apps – dus dat de apps voor het specifieke besturingssysteem worden gebouwd. Zo krijg je een app van de beste kwaliteit.

Heb je zelf geen programmeerkennis? Dan kun je een app-ontwikkelaar inschakelen voor jouw project. Of je kunt gebruikmaken van een low code of no code platform om een simpelere app te bouwen.

De kosten van een online platform laten bouwen

Hoeveel het kost om jouw platform te bouwen hangt sterk af van hoe complex het project wordt. De kosten van een app ontwikkelen kunnen bijvoorbeeld variëren van 3000 euro tot 100.000 euro. En je moet er rekening mee houden dat de web app ook apart wordt gebouwd.

Om een goede inschatting te kunnen krijgen van de kosten, kun je het beste praten met een ervaren developer. Deze kan met je meedenken over hoe je een platform kunt bouwen die past bij jouw budget.

Kun je een online platform ook gratis opzetten?

Er zijn manieren om een online platform gratis of bijna gratis op te zetten. Tegenwoordig zijn er veel goedkope SaaS-tools om zelf software mee te ontwikkelen.

Echter zijn dit soort programma’s erg beperkend. Is het een hobby-project en wil je slechts wat ideeën uittesten? Dan is een dergelijke tool wellicht handig om mee te beginnen.

Wil je echter een professioneel platform bouwen waar veel gebruikers op moeten kunnen zonder problemen? Dan kom je al vrij snel bij een maatwerk app uit.

Praat eerst met een developer

Denk je erover na om een eigen digitaal platform te bouwen? Praat dan met een van onze developers tijdens een kosteloos intakegesprek. Zo kun je je eerst goed oriënteren in wat de mogelijkheden zijn voordat je geld en tijd investeert in het project.

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van mobiele apps, web apps en websites voor zowel startups als enterprises. We denken graag met je mee over jouw project.

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact