Wat is een proof of concept en waarom heb je het nodig?

Voordat je begint met het bouwen van een product – of dit nou software is of een ander soort product – is het belangrijk om goed onderzoek te doen. Een proof of concept (POC) helpt jou hierbij. Wat is een proof of concept nou precies? En hoe kun je dit inzetten om de haalbaarheid van jouw idee te testen?

Wat is een proof of concept (POC)?

Een proof of concept (POC) is het resultaat van een onderzoek om de haalbaarheid van een idee te testen. De bedoeling is dat je met een POC de pijnpunten van jouw doelgroep probeert te achterhalen en te kijken of ze jouw oplossing nodig hebben. Dit kan op verschillende manieren gebeuren.

Uiteindelijk probeer je voldoende data te verzamelen om te concluderen of je met een idee aan de slag moet of niet. Het ontwikkelen van een product kan veel geld kosten. Denk bijvoorbeeld aan het laten bouwen van een mobiele applicatie. Daarom is het, afhankelijk van de mogelijke risico’s, vaak slim om vooraf goed onderzoek te doen.

Een proof of concept kan simpel zijn, maar ook complex. Het hangt ervan af welke vraag je probeert te beantwoorden. Een vraag zou bijv. kunnen zijn: hebben mijn websitegebruikers ook behoefte aan een mobiele app om hun zaken te regelen? Vervolgens ga je data verzamelen. Dit kan bijvoorbeeld door een vragenlijst te sturen of een wachtlijst te starten en aanmeldingen te verzamelen.

Waarom heb je een proof of concept nodig?

Het voornaamste doel van een proof of concept is het verzamelen van informatie over de behoeften van jouw doelgroep. Dit zorgt ervoor dat je doelgerichter kunt ondernemen en precies weet welk probleem je probeert op te lossen. Dit kan je op de lange termijn veel geld en tijd besparen, indien je het goed aanpakt.

Jouw POC geeft niet alleen jouzelf en jouw ontwikkelaars informatie, maar ook bijvoorbeeld potentiële investeerders. Heb je namelijk een investering nodig, dan is jouw pitch natuurlijk veel sterker als je jouw idee kunt onderbouwen met sterke data.

Verschil met een MVP (Minimum Viable Product)?

De term POC wordt vaak verward met MVP (Minimum Viable Product). Een MVP is een eerste versie van een product. Hoewel de MVP in principe hetzelfde doel heeft als een POC, is er een belangrijk verschil tussen de twee.

Bij een MVP heb je het product in de kern al gebouwd. Bij een POC hoeft dat niet per se. Een POC wordt over het algemeen meer beschouwd als een theoretisch onderzoek.

De term proof of concept en MVP gaan dus eigenlijk met elkaar samen. Als je namelijk een POC hebt, kun je vervolgens jouw MVP bouwen om jouw onderzoek te bevestigen.

Jouw proof of concept bedenken en uitbouwen?

Je hebt zelf vast al ideeën voor een softwareproduct, zoals een webapplicatie, een mobiele app (iOS of Android) of een website. Bij Appec hebben wij ervaren developers en designers in huis die met je kunnen meedenken over jouw applicatie. We brengen jouw ideeën tot werkelijkheid en helpen je jouw MVP te testen in de markt.

Wil je praten met een van onze ontwikkelaars? Maak dan hier direct een afspraak voor een kennismakingsgesprek. We zullen je dan meteen in de juiste richting helpen.

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

Of bel meteen naar +31 (0) 24 202 243 5.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact