Wat is low code? Voordelen en nadelen uitgelegd

Tegenwoordig zijn er veel verschillende manieren om software te ontwikkelen. Sommige SaaS-tools maken het voor mensen met weinig technische kennis mogelijk om zelf apps te maken. Dit heeft bepaalde voordelen, maar ook nadelen. Wat is low code nou precies? En wanneer is het slim om dat in te zetten?

Wat is low code?

Low code is een visuele manier om software te ontwikkelen waarbij je niet zelf hoeft te programmeren. Dit doe je op een zogenaamd low code platform. Een low code platform is een programma dat is ontwikkeld voor mensen die gemakkelijk zelf software willen bouwen zoals een website, mobiele app of web app.

Omdat het platform al zo is ingericht dat je niet zelf hoeft te programmeren, is het voor jou als gebruiker gemakkelijk te gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een knop wil toevoegen aan jouw website, selecteer je dat uit het menu en kun je zelf de kleur en de tekst aanpassen.

Voordelen van low code

Het gebruiken van een low code platform heeft verschillende voordelen:

1. Goedkoop: je betaalt vaak een vast maandbedrag.

2. Snel: omdat je met standaardfuncties werkt kun je snel een applicatie opzetten.

3. Gemakkelijk: je werkt in een visuele omgeving in plaats van met een programmeertaal.

Het is dus ideaal als je snel en gemakkelijk een prototype wil opzetten. Je kunt met zeer lage kosten een website of applicatie bouwen en deze snel live zetten. Dit werkt dus ideaal als een soort MVP, die je snel kunt uittesten bij jouw doelgroep.

Nadelen van low code

Er is één groot nadeel aan low code tools: je bent beperkt in mogelijkheden. In tegenstelling tot een maatwerk app ben je bij low code platforms altijd gebonden aan de limieten van het platform. Je hebt nog wel mogelijkheden om zelf bepaalde onderdelen van de applicatie te programmeren.

Wil je dus bepaalde functies of designs hebben die niet worden ondersteund door het platform? Dan loop je eigenlijk vast. Bij simpele micro SaaS-oplossingen heb je in veel gevallen misschien wel voldoende aan een low code tool. Maar wil je gaan uitbreiden? Dan is er eigenlijk bijna altijd wel maatwerk nodig.

Ook is de term ‘low code’ een beetje misleidend. Want zelfs als je zelf niet (veel) hoeft te programmeren, is het platform dat je gebruikt uiteindelijk wel geprogrammeerd door iemand anders. Dus er zijn altijd technische risico’s, waarbij je altijd afhankelijk bent van een derde partij.

Het verschil tussen high code, low code en no code

High code is de traditionele manier van applicaties ontwikkelen. Daarbij wordt een maatwerk app gebouwd van op basis van een programmeertaal.

Low code is het gebruiken van een visueel platform waarbij je eventueel nog wel zelf kunt programmeren. Je hebt dus wel de mogelijkheid om hier en daar dingen zelf te tweaken, maar er zijn altijd beperkingen.

No code is dat je een platform gebruikt waarbij je eigenlijk helemaal geen maatwerk hebt. Je hebt geen mogelijkheden om zelf stukken van de applicatie te programmeren, maar alle functies staan eigenlijk al vast. Je kunt slechts selecteren uit een standaard set van functies en designs.

Wat is de beste oplossing voor jou?

Heb je een laag budget? Dan is een standaardoplossing een makkelijke manier om een begin te maken met jouw product. Je kunt met lage kosten het een en ander uittesten en een visueel beeld krijgen van hoe jouw applicatie eruit zal zien.

Is het tijd om een professionele applicatie te laten bouwen zoals een iOS app, Android app of web app? Dan kun je het beste met een ervaren developer praten zoals Appec. Wij ontwikkelen jarenlang apps voor bedrijven en overheidsorganisaties van groot naar klein in verschillende sectoren. Wil je binnenkort al in gesprek? Dan kun je hier gemakkelijk een afspraak met ons inplannen.

Jasper Rietrae

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact