Wat is no code-appontwikkeling?

De laatste jaren zijn no code-platforms erg populair geworden. Veel ondernemers vragen zich af of dit de juiste aanpak is voor hun applicatie, of dat ze hun app op de ’traditionele’ manier moeten laten bouwen. Wat is no code nou eigenlijk, en wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Wat betekent no code?

No code is een manier van software ontwikkelen waarbij jij als ontwikkelaar niet zelf hoeft te programmeren. Dit betekent dat je de software uitsluitend via een visuele interface ‘bouwt’.

Om no code te gebruiken moet je gebruikmaken van een no code platform, zoals dat wordt genoemd. Dit is een SaaS die is gebouwd door een externe partij waarmee anderen software kunnen ontwikkelen.

Een dergelijk platform is zo ingericht dat jij eigenlijk alleen maar visuele elementen hoeft te slepen. Wil je een knop toevoegen? Dan selecteer je deze uit de lijst. Wil je een hoofdmenu toevoegen? Ook daar heb je een standaarddesign voor. Het werkt dus erg intuïtief en snel.

Wat doet een no-code ontwikkelaar?

Een no code-ontwikkelaar is eigenlijk niet veel anders dan een grafische designer. Dit is omdat dit soort platforms vaak zo is ingericht dat je alleen maar over het ontwerp hoeft na te denken.

De backend van de software is al ontworpen, dus daar hoef jij niet veel over na te denken. Als ontwikkelaar hoef je alleen maar na te denken over welke kant-en-klare functies en designs jij wil toevoegen aan jouw app.

Voordelen van no code

Een overduidelijk voordeel van no code platforms is dat het software-ontwikkeling laagdrempeliger maakt. Je kunt snel een web app of mobiele app in elkaar klikken en lanceren. Dat is dus ideaal wanneer je een simpele micro-SaaS wil uittesten en snel feedback wil ontvangen.

Afhankelijk van het platform dat je gebruikt zult je soms zelfs vrij uitgebreide opties hebben. Zo kun je vaak een betalingssysteem en een inlogsysteem toevoegen aan jouw app.

Een ander voordeel is dat no code-oplossingen weinig kosten. Je hoeft dus niet veel geld te investeren om een simpele applicatie te lanceren.

Nadelen van no code

Het grootste nadeel van no code is dat je erg beperkt bent in de mogelijkheden. In tegenstelling tot een maatwerk-app ben je afhankelijk van de standaardinstellingen die het platform biedt. Wanneer je dus een wat complexere applicatie wil bouwen zul je al vrij snel tegen problemen oplopen.

Een ander nadeel is dat de app makkelijk te repliceren is. Dit betekent dat jouw concurrenten of zelfs jouw gebruikers de app vrij snel kunnen nabouwen omdat zij ook toegang kunnen krijgen tot dezelfde tools. Bij maatwerk is het makkelijker om je te onderscheiden, omdat er veel meer personalisering bij komt kijken.

Het verschil tussen no code, low code en high code

No code lijkt erg op low code. In beide gevallen maak je gebruik van een SaaS-tool om een standaardapplicatie te bouwen. Bij low code heb je echter nog wel wat meer mogelijkheden om te personaliseren.

De ’traditionele’ manier van programmeren wordt ook wel high code genoemd. Hierbij wordt een programmeertaal zoals bijvoorbeeld Python, Swift of JavaScript gebruikt om een maatwerk-app te bouwen.

Ga je liever voor maatwerk?

Wil jij een mobiele app of web app laten bouwen door een ervaren developer? Bij Appec bouwen we al jaren iOS-, Android- en web apps voor zowel grote bedrijven als startups.

Maak nu binnen twee minuten een afspraak om binnenkort al jouw app-idee te bespreken via de telefoon of bij ons op kantoor in Nijmegen.

Jasper Rietrae

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact