Een app ontwerpen: wat komt er allemaal bij kijken?

appec app ontwerpen

In de ontwerpfase van het ontwikkelingsproces van een mobiele app worden er keuzes gemaakt die invloed hebben op hoe de eindgebruiker de app ervaart. In dit artikel leggen we uit waar wij rekening mee houden wanneer wij een app ontwerpen.

Voordat we de app ontwerpen: de visie

Voordat we een app ontwerpen is het belangrijk dat we eerst nadenken over waar de app toe gaat dienen. Waar de eindgebruiker de app voor gaat gebruiken heeft namelijk invloed op bepaalde ontwerpkeuzes.

Om te zorgen voor de beste user experience, moeten we de visie voor de mobiele app eerst begrijpen. Hierdoor kunnen we strategische beslissingen nemen die ervoor zullen zorgen dat de gebruiker vindt wat hij of zij zoekt, en dat duidelijk is wat de kernfuncties zijn van de app. Ook kan er bijvoorbeeld gespeeld worden met contrasten om bepaalde elementen extra te benadrukken.

De wireframe: de structuur van de app

Wanneer we een goed beeld hebben van de visie voor de mobiele app, kunnen we beginnen met de wireframe. De wireframe is een soort schets van de app, zonder dat deze volledig wordt ontworpen. Het is als het ware het skelet van de app.

Door eerst een wireframe te bouwen, kunnen we de positie bepalen van alle elementen, en wat tests uitvoeren met het navigeren in de app. Dit zorgt ervoor dat we veel efficiënter zijn in het ontwerpen van het eindproduct. We hoeven daarna namelijk alleen nog maar de inhoud toe te voegen en de kleurcombinaties te selecteren.

Het prototype

Wanneer de wireframe goed werkt, kunnen we deze uitbouwen tot een daadwerkelijk prototype. Doordat we eerst een wireframe hebben gebouwd, gaat deze fase vrij vlot. We voegen alle inhoud toe die in de app wordt weergegeven, en zorgen voor een professioneel uitziende user interface (UI).

Het voordeel van het ontwerpen van een UI, voordat deze wordt geprogrammeerd is dat we al tests kunnen uitvoeren om te kijken of de UX in orde is. Het kost veel meer tijd om wijzigingen door te voeren wanneer de app al geprogrammeerd is. Daarom is het een stuk efficiënter om de UX te testen in de ontwerpfase.

Appontwikkeling

Wanneer het ontwerp compleet is en goed getest is, gaat het ontwerp door naar de programmeurs en kan de mobiele app gebouwd worden. Doordat het ontwerp al gebouwd is, hoeven de programmeurs geen ontwerpkeuzes te maken. Dit is al gedaan in de ontwerpfase.

Een app ontwerpen is een vakgebied dat andere skills vergt dan programmeren. Daarom hebben we designers en programmeurs die samenwerken aan het bouwen van het eindproduct. Op deze manier weten we zeker dat alles klopt vanuit een UI en UX-perspectief, en ook dat alles technisch klopt in de code.

Vragen over het ontwerpen van jouw app?

Neem gerust contact met ons op, en we denken met je mee over hoe we een app kunnen ontwerpen die specifiek past bij jouw wensen.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle