Wat is UX (User Experience) en waarom is het belangrijk?

Wat is UX (user experience), en waarom is het van belang voor jouw app of website? User experience (vertaald: gebruikerservaring), is het geheel van alle factoren die meespelen in hoe gebruikers jouw website of app ervaren. Hierbij staat het belang van de gebruiker centraal.

Ook zijn er andere factoren die belangrijk zijn. In dit artikel zullen we UX verder toelichten en uitleggen waarom ook jouw website of app een goede UX nodig heeft.

Wat is UX (user experience)?

User experience design is het optimaliseren van de verschillende UX-aspecten in jouw website of app. Dit moet je echter niet verwarren met UI (user interface) design, wat ziet op de grafische vormgeving. UX is meer het gevoel dat wordt opgewekt bij jouw gebruikers. Afhankelijk van of de UX goed of minder goed is, zal dat beïnvloeden of jouw gebruiker een goede of minder goede ervaring heeft.

Vaak hebben mensen het wel over UI/UX design, waardoor het lijkt alsof het een geheel vormt. Maar beide hebben hun eigen aspecten.

De UX Honeycomb

Wat zijn dan de verschillende aspecten van user experience? Peter Morville zet ze als volgt uiteen in zijn bekende User Experience Honeycomb:

honeycomb wat is ux user experience
Bron: http://semanticstudios.com/user_experience_design/

De 7 aspecten van UX (user experience)

Er zijn dus in totaal 7 aspecten die van belang zijn voor een goede user experience. Van deze 7 staat “waardevol” centraal.

  • Waardevol: je moet een bepaald belang van de gebruiker behartigen.
  • Nuttig: de inhoud moet origineel zijn en een behoefte vervullen.
  • Bruikbaar: de website of app moet gebruiksvriendelijk zijn.
  • Wenselijk: beeld, identiteit, merk en andere ontwerpelementen worden gebruikt om emotie en waardering op te roepen.
  • Vindbaar: navigeerbaar en en makkelijk te vinden.
  • Toegankelijk: toegankelijk voor alle gebruikers (ook als ze een beperking hebben).
  • Geloofwaardig: gebruikers moeten vertrouwen en geloven wat je hen vertelt.

Wanneer je zelf gebruik maakt van een website of app kun je je voorstellen dat al deze aspecten invloed kunnen hebben op jouw ervaring.

Het verschil tussen UX en UI

De user interface (UI) heeft ook invloed op de user experience, maar ze zijn dus niet hetzelfde. Het is belangrijk om te begrijpen dat wanneer een website of app een goede UI heeft, dit niet per se betekent dat de UX ook in orde is. De UI heeft vooral te maken met de factoren “bruikbaar” en “wenselijk”.

Afhankelijk van de UI moet je ook controleren of de UX geoptimaliseerd is. Een manier om dit makkelijk te meten is om een paar testgebruikers aan de slag te laten gaan met de website of app, en om feedback te vragen. Dat het ontwerp volgens jou voldoet aan alle criteria, wil nog niet zeggen dat de gebruiker dat ook zo ervaart.

Bij elke website, mobiele app en web app die wij bouwen houden we rekening met deze punten. Zo zorgen wij voor een optimale ervaring voor de gebruiker.

Jasper Rietrae

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact