Wat betekent frontend, en wat doet een frontend developer?

Eerder hebben we het al gehad over het verschil tussen backend en frontend development. Ook hebben we ingezoomd op de backend. In dit artikel gaan we dieper in op de frontend (soms ook wel gespeld als “front end” of “front-end”). Dus wat is frontend nou eigenlijk? Wat is een frontend developer? We leggen het je uit. Lees verder.

Frontend betekenis

De frontend van software is simpel gezegd de “voorkant”, oftewel wat jij als eindgebruiker krijgt te zien. Momenteel lees jij dit artikel op de frontend van onze website. De frontend is dus de visuele ofwel grafische kant van software.

Wanneer je een mobiele app gebruikt, is de frontend alles wat jij ziet op jouw scherm. Dit zijn dus alle kleuren, knoppen, menu’s, afbeeldingen, video’s enzovoort.

Hierin zit dus ook het verschil met de backend. De backend is alles wat je juist niet ziet. De backend zorgt ervoor dat de frontend functioneert.

User Interface (UI)

De frontend wordt ook wel de User Interface, of de UI genoemd. Bij het ontwerpen van een goede frontend/UI gaat het niet alleen maar om het “mooi” maken van een app. Wanneer je een app ontwerpt komen er veel verschillende factoren kijken.

Een app moet makkelijk te bedienen zijn door de gebruiker. Ook moet alles op een logische positie geplaatst zijn. Een goede UI zorgt mede voor een goede User Experience (UX). Dat kun je ook wel de gebruiksvriendelijkheid noemen.

User Experience (UX)

Het design van een app, oftewel de frontend, speelt een belangrijke rol bij de User Experience. Als het voor de gebruiker niet duidelijk is hoe de klant het scherm moet bedienen zorgt dit voor frustraties. En frustraties zijn het laatste wat je wil opwekken met jouw app.

Een app, vooral zakelijke apps, zijn vaak bedoeld om een bepaalde taak uit te voeren. Als een gebruiker een mobiele app gebruikt, wil je dat dit zo vlot mogelijk gaat. Zo houd je jouw gebruikers tevreden.

Appec frontend developer betekenis

Frontend development

Wat komt er dan kijken bij het ontwerpen van een frontend? Er zijn verschillen tussen het bouwen van een frontend en een backend. Dit betekent dat je andere programmeertalen gebruikt, maar bijvoorbeeld ook frontend frameworks zoals React en Angular.

Wanneer je een frontend professioneel wil ontwerpen begin je eerst met een wireframe. De wireframe bouw je uit tot een prototype. Het prototype bouw je daarna uit tot een volledige app die je vervolgens kunt testen. Op deze manier kun je op systematische wijze het design precies krijgen zoals jij wil.

Een frontend developer is dus gespecialiseerd in het bouwen van User Interfaces. Ook zijn er full stack developers die zowel de frontend als de backend doen.

Wij hebben zowel UI designers in huis als frontend developers. De designer ontwerpt dus de UI voordat dit wordt geprogrammeerd door de developer. Op deze manier klopt de app zowel in het ontwerp als in de code.

Praten met een frontend-specialist?

Bij Appec hebben we zowel designers, frontend developers als backend developers in huis. Zo bouwen wij apps voor onze klanten die compleet en geïntegreerd zijn. Wil je advies over het bouwen van jouw droomapp? Maak dan meteen een afspraak. We praten graag met je verder.

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact