Wat is een user interface (UI), en waarom is het belangrijk?

In de wereld van websites en apps kom je vaak de afkorting UI tegen. Wat is een user interface nou eigenlijk en wat is het belang ervan voor jouw app of website? In dit artikel leggen we het je uit.

Waar staat UI voor?

UI staat voor User Interface. De User Interface is de gebruikersomgeving van software. Het is de voorkant van een website of app – oftewel het gedeelte waar de eindgebruiker interactie mee heeft. Wanneer je naar een website navigeert of een mobiele app opstart is alles wat je ziet de UI.

Naast de term User Interface is ook de User Experience van belang. User Experience is een bredere term die de gehele gebruikerservaring behelst. In een eerder artikel hebben we het verschil tussen UI en UX al uitgelegd.

De User Interface maakt de bediening van software mogelijk. Wanneer je op een knop klikt op een website ontstaat er interactie tussen de gebruiker en de software. Hoe intuïtiever deze interactie werkt, hoe beter de gebruikerservaring zal zijn.

Voordat een website of app wordt ontwikkeld, wordt de UI ontworpen door een designer. De designer ontwerpt een prototype, wat precies weergeeft hoe de software eruit zal komen te zien. Daarna gaan de developers aan de slag om het te bouwen in de betreffende programmeertaal.

Waarom is de user interface belangrijk?

Een goede User Interface maakt onderdeel uit van een goede User Experience. Door de UI aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk te maken zorg je voor een betere ervaring voor jouw gebruikers.

Websitebezoekers hebben bijvoorbeeld niet veel geduld op het internet. Ze willen meteen kunnen vinden wat ze zoeken en hun zaken afhandelen. Door een duidelijke en gestructureerde UI te hebben kun je jouw bezoekers tevreden stellen en hun vertrouwen winnen.

Met een mobiele app werkt dat ook zo. Er zijn vele apps beschikbaar in de Google Play Store en de App Store. Als gebruikers gefrustreerd raken door een gebruiksonvriendelijke User Interface, kunnen ze gemakkelijk overstappen naar een andere app.

Wat is een goede user interface?

Een goede user interface voldoet minstens aan deze vereisten:

  • Er is een duidelijke customer journey: het wijst de gebruiker de weg.
  • Er wordt consistent gebruikgemaakt van de juiste kleuren.
  • Het past qua stijl bij het huismerk van het bedrijf.
  • Het oogt niet te druk. Alle elementen hebben voldoende ruimte ertussen.
  • Er is een logische structuur. De belangrijkste elementen staan bovenin.

Er zijn meer factoren die komen kijken bij user interface design. Het belangrijkste is dat er altijd wordt gedacht vanuit de gebruiker en er wordt gezorgd voor gebruiksgemak. Daarom maken we altijd eerst een professioneel design voordat we aan de slag gaan met het maken van jouw app.

Wat is user interface design?

Een goede UI ontwerpen is lastiger dan het lijkt. Natuurlijk hebben we allemaal een idee van hoe een website of app eruit zou moeten zien, maar het probleem is dat gebruikers tegenwoordig hoge eisen stellen. Dat is waar user interface design zich op richt.

Gebruikers zijn het tegenwoordig gewend om hoge kwaliteit designs voor zich te krijgen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de User Interface voldoet aan de eisen.

Daarnaast heeft een UI uiteraard ook een praktisch doel. Je wil natuurlijk zo veel mogelijk sales of aanmeldingen krijgen via jouw software.

Een goede User Interface kan gebruikers hierin begeleiden door alles overzichtelijk en netjes te weergeven. En uiteraard door gebruikers de weg te wijzen en ze een goede ervaring te bezorgen. Er komt dus meer bij kijken dan alleen de juiste kleurcombinaties te gebruiken.

Jasper Rietrae

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact