Wat is een user interface (UI), en waarom is het belangrijk?

iemand die een tablet gebruikt met een laptop erachter

In de wereld van websites en apps kom je vaak de afkorting UI tegen. Wat is een user interface nou eigenlijk en wat is het belang ervan voor jouw app of website? In dit artikel leggen we het je uit.

 

Waar staat UI voor?

De User Interface (UI) is de gebruikersomgeving van software. Het is de voorkant van een website of app – oftewel het gedeelte waar de eindgebruiker interactie mee heeft. Wanneer je naar een website navigeert of een mobiele app opstart is alles wat je ziet de UI. Naast de term User Interface is ook de User Experience van belang. User Experience is een bredere term die de gehele gebruikerservaring behelst. In een eerder artikel hebben we het verschil tussen UI en UX al uitgelegd.

De User Interface maakt de bediening van software mogelijk. Wanneer je op een knop klikt op een website ontstaat er interactie tussen de gebruiker en de software. Hoe intuïtiever deze interactie werkt, hoe beter de gebruikerservaring zal zijn.

Voordat een website of app wordt ontwikkeld, wordt de UI ontworpen door een designer. De designer ontwerpt een prototype, wat precies weergeeft hoe de software eruit zal komen te zien. Daarna gaan de developers aan de slag om het te bouwen in de betreffende programmeertaal.

 

Waarom is een goede UI belangrijk?

Een goede User Interface maakt onderdeel uit van een goede User Experience. Door de UI aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk te maken zorg je voor een betere ervaring voor jouw gebruikers. Websitebezoekers hebben bijvoorbeeld niet veel geduld op het internet. Ze willen meteen kunnen vinden wat ze zoeken en hun zaken afhandelen. Door een duidelijke en gestructureerde UI te hebben kun je jouw bezoekers tevreden stellen en hun vertrouwen winnen.

Met een mobiele app werkt dat ook zo. Er zijn vele apps beschikbaar in de Google Play Store en de App Store. Als gebruikers gefrustreerd raken door een gebruiksonvriendelijke User Interface, kunnen ze gemakkelijk overstappen naar een andere app.

 

Wat is user interface design?

Een goede UI ontwerpen is lastiger dan het lijkt. Natuurlijk hebben we allemaal een idee van hoe een website of app eruit zou moeten zien, maar het probleem is dat gebruikers tegenwoordig hoge eisen stellen. Dat is waar user interface design zich op richt.

Gebruikers zijn het tegenwoordig gewend om hoge kwaliteit designs voor zich te krijgen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de User Interface voldoet aan de eisen.

Daarnaast heeft een UI uiteraard ook een praktisch doel. Je wil natuurlijk zo veel mogelijk sales of aanmeldingen krijgen via jouw software. Een goede User Interface kan gebruikers hierin begeleiden door alles overzichtelijk en netjes te weergeven. En uiteraard door hier en daar wat psychologische trucjes te gebruiken om gebruikers de weg te wijzen en ze een goede ervaring te bezorgen. Er komt dus meer bij kijken dan alleen de juiste kleurcombinaties te gebruiken.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle