Wat betekent backend, en wat doet een backend developer?

In dit artikel gaan we het hebben over de backend. Wat is backend nou eigenlijk? Wat is een backend developer, en belangrijker: wat doet een backend developer? We leggen het je allemaal uit. Eerder hebben we het al gehad over het verschil tussen backend en frontend. Nu gaan we het specifiek hebben over de backend.

Backend betekenis

De backend van software is simpel gezegd alles wat op de achtergrond gebeurt. De gebruiker krijgt de backend dus niet te zien. De backend is het gedeelte van het programma dat zorgt voor de functionaliteit van de software. Dus in het geval van een mobiele app is dat bijvoorbeeld wat er gebeurt wanneer je op een knop drukt.

Alles wat de gebruiker krijgt te zien, het visuele gedeelte van de app, is de frontend. De frontend is een ander gedeelte van het programma. Beide zijn cruciaal voor een goede werking van de app.

Een voorbeeld van de backend in actie

Stel dat je een mobiele app gebruikt en een account wil aanmaken. Het aanmeldscherm is de frontend. Maar op het moment dat je het aanmeldformulier hebt ingevuld en op “registreer” klikt, zorgt de backend ervoor dat jouw account wordt aangemaakt en opgeslagen. Dit zie je niet gebeuren, omdat je slechts interactie hebt met de frontend. Maar zonder de backend zou de frontend dus geen functionaliteit hebben.

Appec tablet interactie

Wat doet een backend ontwikkelaar / backend developer?

Een backend developer is iemand die is gespecialiseerd in het bouwen van backends. Dit vergt expertise in specifieke programmeertalen en ook wat meer technische kennis dan bij een frontend. Waar het bij frontend vooral gaat om het design, gaat het bij backend meer om de logica erachter. Een fout in de backend kan er dus voor zorgen dat de hele app niet werkt.

Ook zijn er full stack developers, die zowel kennis hebben van de backend als van de frontend.

Het werk van een backend developer is erg gefocust op logica. Je bent veel bezig met het bouwen van functies zoals: als de gebruiker X handeling uitvoert, dan gebeurt er Y.

Verschil met frontend

Zoals hiervoor al uitgelegd is er een verschil tussen frontend en backend. Het vergt een andere manier van denken, en heeft andere consequenties voor de eindgebruiker. De frontend is het grafische gedeelte van de app. De backend regelt alle logica op de achtergrond. Beide zijn essentieel voor de app.

Ook voor de app developer heeft dit dus consequenties. Het vergt een andere skillset om een backend te bouwen dan wanneer je een frontend bouwt (ook wel genoemd: een app ontwerpt). Het gaat hierbij om de programmeertaal die je leert, maar ook de manier van denken. De backend wordt over het algemeen meer als moeilijk ervaren. Vooral door mensen die niet goed zijn in wiskunde en logica.

De frontend wordt vaak ook wel de UI genoemd. Dat staat voor User Interface. Dit heet zo omdat de frontend het gedeelte is dat waar de gebruiker interactie mee heeft. De backend ziet de gebruiker niet.

Vragen over de backend?

Bij Appec hebben we backend developers in huis die met je meedenken over jouw app. Wij luisteren naar jouw behoeftes en kunnen een app bouwen die precies werkt zoals jij dat voor je ziet. Wil je de mogelijkheden bespreken? Neem dan contact met ons op.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact