Wat is applicatieontwikkeling en wat komt erbij kijken?

Wanneer wij een applicatie ontwikkelen, doorlopen wij verschillende stappen. Bij het ontwikkelen van een maatwerk app komen verschillende factoren kijken. Door hier een duidelijk proces voor te maken zorgen wij ervoor dat de klant de app krijgt die de klant voor ogen had.

We geven in dit artikel een overzicht van onze werkwijze, zodat jij weet hoe applicatieontwikkeling in zijn werk gaat.

Wat is applicatieontwikkeling?

Applicatieontwikkeling is het volledige proces dat wordt doorlopen om een applicatie te bedenken, ontwerpen, programmeren, testen en lanceren. Hier komen verschillende aspecten bij kijken, zoals bijvoorbeeld user experience en user interface design.

Niet ieder ontwikkelingstraject is hetzelfde. Er hangt veel af van hoe ingewikkeld een project is. Dit hangt af van de eisen van de klant en het budget. Over het algemeen heeft een ontwikkelingstraject een rode draad die wij volgen. Dit kan worden opgesplitst in 7 fases.

Je kunt uiteraard ook meteen contact met ons opnemen. Dan wordt dit proces persoonlijk uitgelegd door een ervaren appontwikkelaar.

Wat doet een applicatieontwikkelaar?

Een applicatieontwikkelaar (ook wel appontwikkelaar of app developer) bedenkt de infrastructuur van een app, zet een prototype op en bouwt vervolgens de eindversie van de app.

Binnen software development wordt er veelal onderscheid gemaakt tussen developers en designers. Developers zijn verantwoordelijk voor het technische aspect – dus het programmeren, en designers ontwerpen de user interface van de applicatie. Beide zijn een cruciaal onderdeel van applicatieontwikkeling.

Wat wordt bedoeld met applicatie?

De term applicatie of app ziet op alle software. Vaak doelen mensen echter op mobiele apps wanneer ze het woord ‘app’ gebruiken. Maar in werkelijkheid is deze term dus breder. Zo heb je mobiele apps, web apps en desktop apps. Ieder van deze draait binnen een andere omgeving.

De fases van mobiele applicatieontwikkeling

De fases die wij doorlopen om een app te ontwikkelen kunnen als volgt worden uiteengezet:

Fase 1: Oriëntatie

We beginnen eerst met een oriëntatiegesprek. Dit is een gesprek waarin je ons kunt vertellen over jouw app-idee, welke functies je in gedachten hebt en wat je ermee wilt bereiken. Door goed inzicht te krijgen in jouw visie, kunnen wij een app bouwen die daar goed bij aansluit.

Fase 2: Concept

Wanneer we jou visie hebben gehoord, kunnen we nadenken over hoe de app gaat werken. We overleggen met onze programmeurs over welke software het beste geschikt is en hoe de app gestructureerd gaat worden. Dit is een voornamelijk technisch overleg.

Fase 3: Design

In deze fase wordt het design bedacht voor de app. Dit is los van het technische aspect in de conceptfase. Het design is puur een ontwerp van de User Interface, oftewel de voorkant van de app.

Fase 4: Ontwerp op papier

Wanneer het concept duidelijk is, en het design is gemaakt, kunnen we alles op papier zetten. Op deze manier krijg jij overzichtelijk te zien wat je kunt verwachten en hoe alles gaat werken.

Van deze schets van de app maken we ook altijd een wireframe. Dat is een digitale schets van de app. Deze gebruiken we als basis voor het prototype.

Fase 5: Prototype

Het prototype is een soort demo om met de app te kunnen spelen zonder dat deze helemaal functioneel is. Een prototype is handig omdat jij al een idee hebt van wat het eindresultaat wordt, maar je hebt nog voldoende mogelijkheden om input te geven.

Fase 6: Testfase

In de testfase hebben we al een prototype en hebben we voldoende feedback van jou gekregen om de app af te maken. We bouwen de app af en testen deze intensief om te zien of alles precies werkt zoals jij dat wil.

Fase 7: Oplevering

Wanneer de app zorgvuldig getest is en voldoet aan de opdracht, wordt de mobiele app opgeleverd en kun je ermee aan de slag gaan. Er kunnen nog aanvullende zaken zijn die geregeld moeten worden zoals een Apple Developer account aanmaken (voor iOS-apps).

Hoe lang duurt het om een applicatie te ontwikkelen?

Hoe lang het duurt om een app te ontwikkelen hangt af van hoe ingewikkeld de app is. Sommige apps kunnen al binnen een paar maanden worden ontwikkeld en gelanceerd. Andere, gecompliceerdere apps kunnen soms wel een jaar duren om te lanceren.

Wat veel tijd kan besparen is om eerst met een Minimum Viable Product (MVP) te beginnen. Dat is een app die alleen kernfunctionaliteit bevat. Op deze manier kun je snel lanceren en beginnen met testen. Vervolgens kun je de app geleidelijk uitbreiden. Dit bespaart ook een hoop kosten.

Hoeveel kost het om een applicatie te ontwikkelen?

De kosten van een app hangen af van hoeveel ontwikkelingsuren erin zitten.

  • Een simpele app kan vaak al voor ongeveer €5000 tot €10.000 ontwikkeld worden.
  • Bij een uitgebreidere app kom je al gauw boven de €10.000 uit.
  • Bij grootschalige projecten waarbij een app veel maatwerk bevat en complete functionaliteit heeft kun je ook al richting de €100.000 gaan.

Het hangt dus allemaal af van hoeveel de ondernemer bereid is te investeren. Een maatwerk applicatie laten bouwen kan zo simpel of complex zijn als jij dat wil.

Applicatie laten ontwikkelen

Als je een idee hebt voor een mobiele app voor jouw bedrijf, boek dan een vrijblijvend intakegesprek. We plannen dan een oriëntatiegesprek in waarin je ons jouw idee kunt uitleggen. Wij denken dan meteen met je mee en bespreken met jou de mogelijkheden.

Tijdens het gesprek hebben we het niet alleen over de technische kant van de app, maar bijvoorbeeld ook over jouw verdienmodel.

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

Of bel meteen naar +31 (0) 24 202 243 5.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact