Wat is een app nou precies?

Het woord “app” is de laatste jaren onderdeel geworden van het normaal spraakgebruik. En vaak gaat het dan om een mobiele app. Maar wat is een app nou nog meer? Je hebt namelijk naast mobiele apps bijvoorbeeld ook web apps en desktop apps. Dus wat betekent app nou eigenlijk precies?

Wat zijn applicaties? Eerst een definitie

Het woord “app” staat voor “application” of “applicatie”. Met een app wordt veelal gedoeld op programma’s voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets.

Het ontwikkelen van een app heeft een specifiek doel zoals het efficiënter uitvoeren van bepaalde taken of bijvoorbeeld om toegang te verlenen tot bepaalde diensten. Ook videogames zijn apps.

De term “app” is populair geworden na de lancering van de iPhone. De iPhone introduceerde de App Store: een digitale marktplaats voor applicaties. Hierna is het woord app in het normaal spraakgebruik terecht gekomen, en is het niet meer weg te denken.

Het verschil tussen een app en een programma

Er is geen wezenlijk verschil tussen een app en een programma. Vaak bedoelen we wel mobiele apps wanneer we praten over apps. Maar een programma dat draait op computers is technisch gezien ook een app. Wanneer we praten over apps voor computers noemen we dat vaak desktop apps.

Dit onderscheid is pas relevant geworden nadat smartphones en tablets zijn geïntroduceerd. Voorheen hadden we het slechts over programma’s of applicaties. Het verschil tussen desktop en mobiel bestond toen nog niet.

Ook zie je bijvoorbeeld dat Macbooks ook een eigen App Store hebben waar je apps kunt downloaden. Dit verschil tussen desktop apps en mobiele apps is steeds meer aan het vervagen.

Ook heb je bijvoorbeeld web apps. Dit zijn applicaties die draaien in de browser. Het gaat dan dus om een website met een bepaalde functionaliteit.

De voordelen van mobiele apps

Mobiele apps zijn de afgelopen jaren razend populair geworden. De voornaamste reden hiervoor is de draagbaarheid en toegankelijkheid. Nu we allemaal een smartphone in onze zak hebben, kunnen we ook sneller onze zaken afhandelen via apps.

Hier ligt ook een kans voor ondernemers: doordat apps zo populair zijn kun jij jouw klanten ook makkelijker bereiken. Door een app te laten bouwen kunnen jouw klanten jouw producten of diensten gebruiken, waar ze ook zijn.

Je ziet bijvoorbeeld dat consumenten steeds meer shoppen via hun telefoon. Ze kunnen gemakkelijk de app openen van hun favoriete webshop, een product selecteren en bestellen.

Een ander voordeel is dat je bij mobiele apps ook gebruik kunt maken van notificaties. Zo kun je jouw klanten op de hoogte houden wanneer dat nodig is. Met een native app kun je het beste halen uit de functionaliteit van de smartphone.

Ook groeit het gebruik van mobiele apps fors in vergelijking met desktop apps. Dat is weer een van de voordelen van het hebben van een eigen app. Via een app kun je gebruikmaken van verschillende verdienmodellen om schaalbaar te kunnen groeien.

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact