iOS 14: welke veranderingen zijn aangekondigd door Apple?

Zoals ieder jaar heeft Apple ook dit jaar een keynote georganiseerd, waarin ze de laatste updates hebben bekendgemaakt voor onder andere de iPhone, de iPad en de Apple Watch.

Een groot verschil in de manier waarop de Apple keynote dit jaar is opgezet, is dat het evenement deze keer zonder publiek was in verband met de coronamaatregelen. Deze aparte setting zorgde echter wel voor een vlotte opsomming van alle bekendmakingen, zonder enige onderbreking.

In dit artikel vatten we kort enkele onderdelen van het evenement samen, en komen we tot de kern van de vernieuwingen die relevant zijn voor mensen met een eigen app in de App Store.

 

iOS 14, het nieuwe besturingssysteem voor iPhones en iPads

Met iOS 14 zorgt Apple onder andere voor meer overzicht op de Home Screen. Ze bieden nieuwe manieren om de Home Screen te organiseren door middel van Widgets op de Home Screen en een App Library.

Sommige van deze veranderingen zorgen ervoor dat de Home Screen van een iPhone minimalistischer wordt, maar daardoor ook minder apps weergeeft – afhankelijk van of de nieuwe opties aanslaan bij gebruikers. Andere veranderingen brengen weer nieuwe uitdagingen of kansen mee voor appontwikkelaars.

 

Een App Library voor het organiseren van de Home Screen

De App Library is een extra scherm achteraan de home screen, die apps op een overzichtelijkere manier weergeeft.

Je hebt nu ook de mogelijkheid om pagina’s te verbergen, zodat je makkelijker bij je App Library kunt. De App Library ordent de apps op je telefoon in verschillende categorieën. Een van de deze categorieën is Suggestions. Suggestions geeft op basis van het appgebruik van de gebruiker aan welke app handig kan zijn op welk moment. Zo wordt de gebruiker subtiel gestuurd om bepaalde apps te kiezen.

 

Widgets op de Home Screen

Apple lijkt steeds meer nadruk te leggen op het gebruik van Widgets. Ze bieden nu ook de optie om Widgets op de Home Screen te plaatsen tussen de apps. Vanwege het formaat van Widgets kan dit betekenen dat één widget, de plaats inneemt van meerdere apps. Deze nieuwe functie zou kunnen betekenen dat wij voor uw app ook een widget kunnen ontwikkelen!

 

App Clips: apps sneller en makkelijker gebruiken

Met App Clips wil Apple het gebruik van apps vlotter laten lopen. Een App Clip is een soort notificatie die opduikt wanneer je gebruikmaakt van een specifieke functie. De bedoeling hiervan is dat je een gedeelte van een app kunt vinden wanneer je het nodig hebt.

Wanneer je ergens een code tegenkomt van een App Clip (vergelijkbaar met een QR-code) kun je de code scannen, en duikt de App Clip op, zodat je gebruik kunt maken van de functie.

 

Meer nadruk op privacy

Dat privacy alsmaar belangrijker wordt is geen verrassing. Apple brengt dit dan ook steeds onder aandacht. Dit doen ze door ontwikkelaars actief te laten aantonen welke gegevens zij precies verzamelen van de gebruiker.

Ook wordt op de app-pagina in de App Store overzichtelijk aangetoond welke gegevens de beheerder van de app kan inzien. Zo kunnen gebruikers al voordat zij een app downloaden zien welke gegevens zij dienen te delen om de app te kunnen gebruiken.

 

En meer…

Hoewel we in dit artikel de nadruk hebben gelegd op enkele belangrijke veranderingen voor appontwikkelaars en -eigenaren, zijn er nog vele andere aankondigingen die Apple heeft gedaan voor hun apparaten. Bekijk hiervoor de volledige video van de Apple WWDC20 Keynote.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact