Sideloading op iOS 17: wat betekent dit voor iOS-gebruikers?

Met ingang van maart 2024 zal Apple moeten toestaan dat sideloading op alle Apple-besturingssystemen mogelijk moet zijn binnen de EU. Zo bepaalt de Europese Commissie op basis van de Digital Markets Act, een EU-verordening met als doel om de macht van techgiganten te beperken.

Wat is sideloading?

Sideloading betekent dat gebruikers software kunnen installeren buiten het officiële aanbod van het besturingssysteem om. Dit is bijvoorbeeld het geval op Android-telefoons. Daar kun je apps downloaden van de Google Play Store, maar ook van alternatieve appwinkels.

Sideloading was ook al mogelijk op macOS. MacBook-gebruikers bijvoorbeeld konden altijd al programma’s installeren buiten de App Store om. Zo kun je veel programma’s ook zowel downloaden van de App Store als via de officiële website van de software.

Sideloading was echter niet mogelijk op bijvoorbeeld iOS-apparaten. Apple ging dit actief tegen, en gebruikers die wel wilden sideloaden lieten hun iPhones jailbreaken om dit te omzeilen. Echter is jailbreaken in de laatste jaren sterk afgenomen.

Het grote voordeel van sideloading is dat je als gebruiker meer vrijheid hebt. Je bent niet beperkt in de software die je kunt downloaden en hebt meer keuze. Ook zorgt dit voor meer concurrentie voor de officiële appwinkel, en kunnen ze minder gebruik maken van hun monopoliepositie. Het nadeel van sideloading is dat je meer risico loopt op virussen en andere gevaren.

Wat is de Digital Markets Act en wat gaat er veranderen voor Apple?

Op 1 november 2022 is de Digital Markets Act (DMA) ingegaan. Dit is een Europese verordening die als doel heeft een eerlijker speelveld te creëren voor techbedrijven. Deze verordening beperkt de macht van bepaalde techgiganten.

Kort geleden heeft de Europese Commissie Apple, en andere techgiganten zoals Amazon en Meta, aangemerkt als gatekeepers. Dit zijn, makkelijk gezegd, bedrijven die grotendeels bepalen tot welke digitale inhoud jij als gebruiker toegang krijgt. Voor Apple betekent dit dat zij sideloading moeten toestaan op al hun apparaten, en wel met ingang van maart 2024.

Dit geldt alleen binnen de EU. Daarom wil Apple de Europese App Store afsplitsen om daarmee aan de DMA te voldoen, maar daarbuiten willen ze sideloading blijven tegengaan.

Wat betekent sideloading op iOS voor appontwikkelaars?

Als appontwikkelaar heb je eigenlijk alleen maar voordeel bij sideloading. Je bent hierdoor niet meer afhankelijk van Apple, en hebt meer mogelijkheden om jouw app aan te bieden. Zo is Epic bijvoorbeeld al jaren aan het worstelen met de strenge regels van de App Store. Dit heeft invloed gehad op de beschikbaarheid van het populaire spel Fortnite.

Heb jij zelf een app gebouwd of wil je er een laten bouwen? Dan praten wij graag met je verder. Wij kunnen je adviseren over hoe we jouw ideale app kunnen bouwen en lanceren. Wij hebben jarenlange ervaring in het bouwen van iOS apps en Android apps voor zowel startups als enterprises.

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact