Wat is een full stack developer? Alles wat je moet weten

In softwareontwikkeling worden vaak termen gebruikt zoals “frontend”, “backend”, en “full stack”. Dit kan verwarrend zijn voor mensen die zelf geen programmeur zijn. We leggen hier uit wat de betekenis is van een full stack developer en hoe dit zich verhoudt tot de andere twee soorten.

Wat betekent frontend?

Om uit te leggen wat full stack precies betekent, is het eerst belangrijk om te weten wat de frontend is. De frontend van een applicatie is de voorkant, oftewel het gedeelte dat de gebruiker krijgt te zien. In een eerder artikel hebben we uitgelegd wat UI en UX betekenen. De User Interface (UI) en User Experience (UX) gezamenlijk zijn de frontend.

De frontend is alles waar de gebruiker interactie mee heeft. Bij een mobiele app is dat: de verschillende schermen, knoppen en menu’s. Bij een website is dat: de hoofdpagina en alle overige pagina’s.

Omdat de frontend bepaalt wat de gebruiker krijgt te zien, kun je je voorstellen dat hiervoor een goed design belangrijk is. Hoe beter en intuïtiever het design, hoe beter de User Experience.

Voor frontend zijn daarom ook de meer design-gerichte programmeertalen belangrijk, zoals bijvoorbeeld JavaScript.

appec frontend full stack developer betekenis

Wat betekent backend?

De backend van een applicatie is alles wat op de achtergrond draait. Dit is dus wat de gebruiker niet ziet gebeuren, maar wat wel invloed heeft op de ervaring van de gebruiker. De backend is alles wat op de server draait om de frontend functionaliteit te geven.

Dus, stel je bent in een app en je drukt op een knop. De knop is onderdeel van de frontend, dus wat de gebruiker ziet. Maar wat de gebruiker niet ziet is dat na het drukken op de knop op de achtergrond allerlei informatie wordt geladen. Dat is de backend.

Voor backend worden andere programmeertalen gebruikt, zoals onder andere Python, Ruby, Java en PHP. Tegenwoordig wordt er veel gebruikgemaakt van server-side scripttalen.

Appec backend full stack developer betekenis

Full stack developer: de betekenis

Als het goed is begrijp je nu wat zowel de frontend als de backend zijn. In dat geval is het begrijpen van de betekenis van full stack erg eenvoudig: een full stack developer doet zowel frontend als backend. Je kunt een full stack developer zien als een soort generalist, die allebei de kanten van een applicatie kan programmeren.

Iemand die frontend developer of backend developer is, is daarentegen meer een soort specialist.

Is een van de twee dan belangrijker? Eigenlijk zijn beide cruciaal voor een goede gebruikerservaring en voor uitgebreide functionaliteit bij het ontwikkelen van maatwerk software.

Een goede frontend ziet er mooi uit, maar heeft zonder een backend niet veel te bieden aan de gebruiker. Een goede backend brengt de gebruiker allerlei functies, maar als de frontend niet op orde is raakt de gebruiker in de war of raakt gefrustreerd. Beide vullen elkaar dus aan.

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact