JavaScript: wat is het en wat kun je er allemaal mee?

Bij het ontwikkelen van software heb je een keuze tussen een ruim aanbod aan programmeertalen. Tegenwoordig heb je een programmeertaal voor vrijwel alles, en elke taal blinkt uit in een bepaald toepassingsgebied.

JavaScript is een programmeertaal waar je vast weleens van hebt gehoord. Wat is JavaScript nou eigenlijk voor een taal, en wat kun je er allemaal mee? Dat leer je hier.

Wat is JavaScript?

JavaScript is een populaire programmeertaal. Nog specifieker is het een scripttaal, die met name werkt in de browser. Echter is de toepassing ervan door de jaren heen erg uitgebreid doordat er verschillende frameworks voor zijn ontwikkeld.

JavaScript wordt in combinatie met HTML en CSS gezien als de hoeksteen van het web. Veel websites zijn er afhankelijk van en zouden een groot deel van hun functionaliteit verliezen zonder deze taal.

Wat kun je met JavaScript?

JavaScript is te gebruiken voor verschillende doeleinden. Door de populariteit van deze programmeertaal en alle frameworks die ervoor zijn gebouwd kun je er echt van alles mee.

Zo kun je er bijvoorbeeld, in combinatie met HTML en CSS, websites mee bouwen. Ook kun je frameworks zoals React en Node.js gebruiken om nóg uitgebreidere websites te bouwen op een efficiënte manier.

JavaScript kun je zelfs gebruiken voor Machine Learning en het bouwen van mobiele apps, met behulp van React Native. De kracht van deze scripttaal zit vooral in het ontwikkelen van websites en web apps.

Wat zijn de voordelen?

Een groot voordeel van JavaScript is dat het eigenlijk zit ‘ingebakken’ in alle browsers. Je kunt dus eigenlijk met alleen een text editor, HTML, CSS en JavaScript complete websites bouwen. Dit neemt niet weg dat een framework je veel meer mogelijkheden biedt.

Een ander groot voordeel is dat er een enorm grote community achter zit. Je kunt dus voor ieder probleem wel een oplossing vinden op het internet. Ook zijn er veel frameworks gebouwd waardoor er veel meer mogelijk is met deze taal. Het is dus na al die jaren nog steeds een belangrijke programmeertaal om te leren.

Daarnaast heeft JavaScript een zeer brede toepassing vanwege alle frameworks. Hoewel iedere framework wel op zichzelf een skill is die je moet leren, is de basistaal wel JavaScript. Met deze taal open je dus een wereld van mogelijkheden.

Wat zijn de nadelen?

Omdat JavaScript een stuk ouder is dan bijvoorbeeld Python, is de taal ook iets lastiger te leren. Door de jaren heen zijn er steeds meer efficiënte programmeertalen ontwikkeld die makkelijker zijn om te gebruiken. Maar dit neemt niet weg dat de taal nog steeds razendpopulair is en nog steeds een belangrijke skill is om te hebben voor een programmeur.

Vergelijk het hieronder met Python.

JavaScript:

Python:

Je ziet in het voorbeeld hierboven dus duidelijk dat Python veel ‘menselijker’ aanvoelt, omdat het ook op die manier is ontwikkeld. Maar er komt ook veel subjectiviteit bij kijken. Wanneer je eenmaal gewend bent aan JavaScript zul je merken dat het eigenlijk nog relatief simpel is vergeleken met andere ingewikkeldere talen.

Jasper Rietrae

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact