App of website: de belangrijkste verschillen

appec app of website

Sinds de opkomst van apps is de manier waarop we het internet gebruiken veranderd. Dit heeft ook invloed op de rol van websites gehad. Aangezien we steeds meer gebruik maken van smartphones en ook mobiele browsers gebruiken, kun je je afvragen wat nou het verschil is tussen een app en een website.

 

Wat is een app?

Het woord “app” staat voor applicatie. Een applicatie is een ander woord voor een programma dat specifiek is gemaakt om op een bepaald toestel te werken. We hebben eerder een artikel geschreven over wat een app nou precies is.

Met de term app wordt veelal gedoeld op mobiele applicaties, maar dit kan ook een applicatie zijn voor de desktop.

 

Wat is een website?

Een website is ook een soort applicatie, die je kunt benaderen via een web browser. De website is opgeslagen op een server waar jij contact mee maakt via een domeinnaam (zoals appec.nl). Websites werden voorheen gebruikt op de desktop, maar sinds de opkomst van smartphones benaderen we websites ook steeds vaker via mobiele apparaten.

 

Verschil tussen app en website: de grote lijnen

Een app en een website kunnen beide dus een soortgelijke functie dienen. Een website kan net als een mobiele app werken, maar dan zonder de native-functionaliteit van een app. Hier ligt ook de kracht van mobiele apps. Met een mobiele app kun je het programma namelijk vloeiender laten werken, doordat het specifiek is gebouwd voor het mobiele apparaat. Zo kun je het beste halen uit de app.

 

Verschil tussen app en website: de voor- en nadelen

Het grote voordeel van een website is dat het over het algemeen goedkoper te bouwen is. Het enige dat je nodig hebt is een server en een domeinnaam. Daarna kun je eventueel met open source software zoals WordPress aan de slag gaan. En eventueel kun je een page builder zoals Elementor gebruiken.

Het nadeel is wel dat jouw programma dan slechts in de browser “leeft”. Gebruikers kunnen er alleen gebruik van maken zolang ze op de website zijn via een browser.

Het voordeel van een mobiele app is dat het meer is geïntegreerd met het apparaat. Je kunt de app direct openen via het startscherm op je iPhone of Android-telefoon. Ook kan de app volledig gebruik maken van alle functionaliteiten van iOS of Android.

Wat is dan het nadeel van een app? Dat zit vooral in de kosten, omdat een app vaak wat meer werk vereist. Dit kun je uiteraard zelf doen als je verstand hebt van programmeren, of je kunt er iemand voor inhuren.

 

appec laptop smartphone

 

Hoe kun je een eigen app krijgen?

Je hoeft jouw app niet zelf te bouwen. Hiervoor kun je een iOS developer of een Android developer inhuren. Bij Appec hebben wij beide in huis! Zo kunnen we dus voor beide platforms een gestroomlijnde app bouwen die het beste haalt uit het betreffende platform. Wij focussen ons op native apps om de hoogste kwaliteit te kunnen leveren, en jouw gebruikers de beste User Experience te bieden.

 

Meer vragen over mobiele apps?

Neem gerust contact met ons op. Wij denken met je mee en bieden je advies op maat, zodat jij de app krijgt die jouw klanten de beste ervaring zullen bieden.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle