App of website: de belangrijkste verschillen

Sinds de opkomst van apps is de manier waarop we het internet gebruiken veranderd. Dit heeft ook invloed op de rol van websites gehad. Aangezien we steeds meer gebruik maken van smartphones en ook mobiele browsers gebruiken, kun je je afvragen wat nou het verschil is tussen een app en een website.

Wat is een app?

Het woord “app” staat voor applicatie. Een applicatie is een ander woord voor een programma. We hebben eerder een artikel geschreven over wat een app nou precies is.

Met de term app wordt veelal gedoeld op mobiele applicaties, omdat smartphones dit populair hebben gemaakt. Maar een applicatie kan ook op de desktop draaien.

Qua terminologie maakt het apparaat waarop een app draait geen verschil. Daarom zeggen we vaak mobiele app of desktop-applicatie om duidelijk te maken waar we het over hebben.

Wat is een website?

Een website is een soort applicatie die je kunt benaderen via een web browser. De website is opgeslagen op een server waar jij contact mee maakt via een domeinnaam (zoals appec.nl). Aan de voorkant ziet dit er heel simpel uit, maar je maakt dus eigenlijk contact met een server die op een andere locatie staat.

Websites werden voorheen uitsluitend benaderd op de desktop, maar sinds de opkomst van smartphones en tablets benaderen we websites ook steeds vaker via mobiele apparaten.

Verschil tussen app en website: de grote lijnen

Een app en een website kunnen beide een soortgelijke functie dienen. Een website kan net als een mobiele app werken, maar dan zonder de native-functionaliteit van een app. Hier ligt ook de kracht van mobiele apps.

Met een mobiele app kun je het programma vloeiender laten werken doordat het specifiek is gebouwd voor het mobiele apparaat. Dit brengt meer functionaliteit met zich mee.

Verschil tussen app en website: de voor- en nadelen

Hoewel apps en websites veel overeenkomsten hebben, zijn er ook verschillen. Beide hebben verschillende voordelen die belangrijk zijn om uit te lichten.

Voordelen en nadelen van een website

Het grote voordeel van een website is dat het over het algemeen goedkoper is om te bouwen. Het enige dat je nodig hebt is een server en een domeinnaam. Daarna kun je eventueel met open source software zoals WordPress aan de slag gaan. En eventueel kun je een page builder zoals Elementor gebruiken.

Het nadeel is wel dat jouw programma dan slechts in de browser “leeft”. Gebruikers kunnen er alleen gebruik van maken zolang ze op de website zijn via een browser.

Voordelen en nadelen van een app

Het voordeel van een mobiele app is dat het meer is geïntegreerd met het apparaat. Je kunt de app direct openen via het startscherm op je iPhone of Android-telefoon. Ook kan de app volledig gebruik maken van alle functionaliteiten van iOS of Android.

Wat is dan het nadeel van een app? Dat zit vooral in de kosten, omdat een app vaak wat meer werk vereist. Dit kun je uiteraard zelf doen als je verstand hebt van programmeren, of je kunt er iemand voor inhuren.

appec laptop smartphone

Hoe kun je een eigen app krijgen?

Je hoeft jouw app niet zelf te bouwen. Je kunt namelijk ook jouw app laten maken door een ervaren iOS of Android developer. Bij Appec hebben wij beide in huis! Zo kunnen we dus voor beide platforms een gestroomlijnde app bouwen die het beste haalt uit het betreffende platform.

Wij focussen ons op native apps om de hoogste kwaliteit te kunnen leveren, en jouw gebruikers de beste User Experience te bieden.

Meer vragen over mobiele apps?

Boek meteen een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wij denken met je mee en bieden je advies op maat, zodat jij de app krijgt die jouw klanten de beste ervaring zullen bieden.

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

Of bel meteen naar +31 (0) 24 202 243 5.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact