Wat is een native app? Voordelen en nadelen

Wanneer we het hebben over apps, zijn er verschillende soorten die we kunnen bedoelen. Vaak worden dan echter native apps bedoeld. Maar wat maakt een app nou eigenlijk native? En wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van andere soorten apps?

Wat is een native app?

Een native app is een applicatie die specifiek is gebouwd voor het platform waar het op wordt gebruikt. Bij mobiele apps hebben we het dus met name over iOS en Android apps.

Wanneer je een mobiele app laat maken die native is, worden er dus ten minste twee apps gebouwd: één voor Android en één voor iOS.

Welke voordelen heeft een native app?

Een groot voordeel van een native app is dat je de functionaliteit van het platform optimaal kunt benutten. Dit in tegenstelling tot hybride apps. Omdat de app wordt gebouwd voor het platform, kun je daar het meeste uit halen.

Stel, je laat een Android-app bouwen: de app wordt dan volledig op basis van de standaarden van Android gebouwd. Hetzelfde geldt ook voor de iOS-app die je laat bouwen: die integreert dan volledig gebruik van het ecosysteem van Apple.

Anders dan bij hybride apps, web apps en Progressive Web Apps sluit de native app perfect aan bij het platform waar het voor is gebouwd.

Bij Appec ontwikkelen we al onze apps native, omdat we alleen met native apps de hoogste kwaliteit kunnen waarborgen. Er zit geen extra ‘laag’ tussen de programmacode en het besturingssysteem, wat ook betekent dat we niet afhankelijk zijn van een hybride platform. Alles is op maat gemaakt voor de beste ervaring.

Welke nadelen heeft een native app?

Eigenlijk is het enige noemenswaardige nadeel de ontwikkelkosten. Het laten bouwen van twee verschillende apps duurt uiteraard een stuk langer om te ontwikkelen.

Een app die is gebouwd voor iOS kan niet één op één worden overgekopieerd naar Android. Er moeten echt twee aparte apps gebouwd worden met dezelfde look en functionaliteit. Echter zitten er hier en daar verschillen omdat beide besturingssystemen net iets anders werken.

Maar tegenover de hogere kosten en de langere ontwikkeltijd staat dus ook een hogere kwaliteit. Dit is met een hybride app simpelweg niet te bereiken.

De voordelen van een iOS native app

Apple is tegenwoordig een van de grootste spelers op de techmarkt. Daarom is het zeker de moeite waard om te overwegen een native app voor iOS te laten ontwikkelen voor jouw bedrijf. De iPhone is een van de populairste smartphones, en mensen handelen steeds meer zaken af via apps.

1. Het grootste ecosysteem in de wereld

Apple is een geliefd merk bij veel tech-liefhebbers. De “brand value” van Apple was in 2021 het hoogst van elk bedrijf in de wereld. Ze hebben een breed assortiment van elektronica, waarmee ze een ecosysteem hebben gecreëerd met veel loyale gebruikers.

Dit betekent dus ook dat wanneer je een app ontwikkelt voor iOS, je een groot potentieel bereik hebt. Velen zitten urenlang op hun iPhones. Met een eigen iOS-app kun jij ze daarop bereiken.

2. Snelheid en optimale aansluiting bij de telefoon

Het voordeel van een native app ontwikkelen is dat het perfect aansluit bij de software van het platform zelf. Dit in tegenstelling tot hybrid apps, die daarin vaak tekortschieten. Met een native iOS-app kun je het meeste uit iOS halen. Je kunt alle mogelijke functionaliteit benutten die specifiek is aan iPhones.

Door deze vloeiende aansluiting krijg je ook de beste performance. Doordat de app speciaal is gebouwd voor iOS, is de software zo minimaal mogelijk en zitten er geen andere lagen van software tussen die de werking vertragen. Dit zorgt uiteindelijk voor een betere User Experience.

3. Betere beveiliging

Zoals eerder gezegd heb je bij een native app alleen te maken met de eigen software van het platform. In het geval van Apple is dat de programmeertaal Swift, die speciaal is ontwikkeld voor iOS-apps. Op die manier heb je minder beveiligingsrisico’s, omdat de software volledig is geoptimaliseerd.

De voordelen van een Android native app

Wanneer je een maatwerk app laat maken voor Android, kom je voor een keuze te staan. Je kunt namelijk kiezen tussen een Android native app of een hybrid app. Native apps op Android worden gebouwd met een ander programmeertaal dan hybrid apps. Beide hebben hun voor- en nadelen.

1. Betere aansluiting bij het Android-besturingssysteem

Doordat native apps specifiek zijn gemaakt voor het besturingssysteem halen ze ook het beste uit dat platform. Een native app voor Android haalt zo ook het beste uit Android. Denk hierbij aan de functies die specifiek zijn aan Android, en niet werken op iOS of op het web.

Android native apps worden ook anders geprogrammeerd. Wanneer je een native app bouwt, gebruik je namelijk de programmeertaal die daar specifiek voor bedoeld is. Hybrid apps draaien op andere software die voor een extra softwarelaag zorgen. Dit brengt ook weer extra beveiligings- en performancerisico’s met zich mee.

2. Snelheid en betere UX

Zoals hiervoor uitgelegd zijn Android native apps gebouwd op de software die het best aansluit bij Android. Dit brengt ook performancevoordelen met zich mee. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat apps beter geoptimaliseerd kunnen worden voor snelheid.

Ook sluiten native apps beter aan qua User Experience, waardoor de native app Android-gebruikers een betere ervaring geeft. Dit komt doordat het design beter aansluit bij de standaarden van Android.

3. Veelzijdigheid

Net zoals een native app Android een betere gebruikerservaring geeft, biedt het de gebruiker ook meer mogelijkheden. Wanneer je voor jouw bedrijf een app laat maken, wil je de app zo veel mogelijk zelf kunnen customisen. Zo is de app in lijn met de branding van jouw bedrijf.

Ook heb je meer opties in functionaliteit, waardoor je de app uitgebreider kan laten bouwen. Ook kun je hierdoor de Android app een onderdeel maken van jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een webshop, of een reserveringssysteem.

Native app laten ontwikkelen?

We bouwen zowel native apps voor iOS als voor Android. Wij kunnen als ervaren native app-ontwikkelaar gespecialiseerd advies geven voor jouw specifieke situatie, en helpen je gedurende het hele proces.

Wil je graag een eigen iOS of Android app laten maken? Dan kun je ook meteen een intakegesprek inplannen. Je bepaalt zelf of dit telefonisch is of op locatie.

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact