Wat is een native app? De voor- en nadelen

wat is een native app

Wanneer we denken aan mobiele apps, denken we al gauw aan native apps. Wat is een native app? En wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van een hybride app? In dit artikel zetten we alles op een rij, zodat jij kunt beslissen of een native app de juiste keuze is voor jouw bedrijf.

Wat is een native app?

Een native app is een app die specifiek is gebouwd voor het platform waar het op wordt gepubliceerd. Bij mobiele apps denk je dan al gauw aan iOS en Android. De reden waarom het “native” wordt genoemd is omdat je bijvoorbeeld ook hybride apps en web apps hebt. In het geval van native apps moet je voor jouw mobiele app dus eigenlijk verschillende versies laten bouwen voor ieder besturingssysteem waar de app wordt gelanceerd. Dit brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee.

Welke voordelen heeft een native app?

Een groot voordeel van een native app is dat je de functionaliteit van het platform optimaal kunt benutten. Dit in tegenstelling tot hybride apps. Stel, je laat een Android-app bouwen: de app kan dan alle specifieke functies van Android benutten, omdat het volledig op basis van de standaarden van android wordt gebouwd. Hetzelfde geldt dan dus ook voor de iOS-app die je laat bouwen: die maakt dan volledig gebruik van het ecosysteem van Apple.

Bij Appec ontwikkelen we al onze apps native, omdat we alleen met native apps de kwaliteit kunnen waarborgen. Er zit geen extra “laag” tussen de programmacode en het platform, wat betekent dat we niet afhankelijk zijn van bijvoorbeeld een hybride platform.

Welke nadelen heeft een native app?

Eigenlijk is het enige noemenswaardige nadeel de ontwikkelkosten. Het laten bouwen van twee verschillende apps duurt uiteraard wat langer om te ontwikkelen.

Keuzestress?

Mocht je niet helemaal zeker weten of een native app de juiste keuze voor jou is, kun je altijd contact met ons opnemen. Wij bekijken dan of dit voor jouw situatie de meest geschikte optie is.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle