Wat is een framework? De voordelen van software frameworks

Wanneer je een applicatie bouwt kun je kiezen uit verschillende software stacks. Programmeurs kiezen voor ieder project de meest geschikte tools om de applicatie te ontwikkelen. Soms komt er meer maatwerk bij kijken, en soms is er een framework die je kunt gebruiken om efficiënter te werken.

Wat doet een framework?

Een framework is een platform dat is gebouwd ‘bovenop’ een programmeertaal om het programmeerwerk efficiënter te maken. Zo hoeft een programmeur dus niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden.

Frameworks hebben een heleboel ingebouwde functies waardoor je een complete bibliotheek tot je beschikking hebt als programmeur.

Een programmeertaal zoals bijv. Python of JavaScript brengt veel mogelijkheden met zich mee. Maar als je iedere applicatie van scratch zou moeten bouwen zou dit veel tijd kosten.

Een framework is gebouwd zodat je eigenlijk direct kunt beginnen aan het ontwikkelen van de applicatie. Veel instellingen en functies zijn al van tevoren voor je klaargezet.

Welke frameworks zijn er?

Er zijn verschillende populaire frameworks beschikbaar afhankelijk van waar je het voor gebruikt. Zo heb je bijvoorbeeld zowel frontend frameworks als backend frameworks.

Een paar bekende frameworks zijn:

  • React
  • Django
  • Angular
  • Vue.JS
  • Flask
  • Ruby on Rails
  • Laravel
  • ASP.NET

Afhankelijk van welke programmeertaal je kiest kan een bepaalde framework de juiste tool zijn voor jouw project. Wanneer je programmeert in JavaScript zou je bijv. kunnen kiezen voor React. En als je programmeert in Python zou je bijv. kunnen kiezen voor Django.

Bron: WebMob Technologies

Voordelen van software frameworks

Het grootste voordeel van het gebruiken van software frameworks is efficiëntie. Doordat je een kant-en-klaar pakket hebt dat je direct kunt gebruiken hoef je niet steeds alles van begin af aan te ontwikkelen.

Wanneer je begint met het bouwen van een mobiele app, web app of een website moet er veel worden ingesteld. Het zou zonde van de tijd zijn om bij ieder project dezelfde taken opnieuw te moeten uitvoeren. Een framework zorgt voor een vlottere workflow en elimineert overbodige taken.

Nadelen van software frameworks

Hoewel een framework voornamelijk voordelen heeft, zou je kunnen beargumenteren dat het een mate van afhankelijkheid met zich meebrengt. Je hebt de framework niet zelf ontworpen. Het kan dus zijn dat sommige frameworks niet de juiste tools hebben waar je naar op zoek bent.

Gelukkig is er voldoende keuze tussen programmeertalen en frameworks waardoor je vaak wel vindt wat je nodig hebt. En zo niet, dan zal een ervaren programmeur in staat moeten zijn om deze functies zelf te ontwikkelen met maatwerk.

Maatwerk software laten ontwikkelen?

Denk je er zelf aan om een mobiele applicatie te bouwen of te laten bouwen? Of denk je meer aan een web app of website? Dan is het belangrijk dat je werkt met een ervaren ontwikkelaar zodat je zorgt voor een vlotte lancering. Bij Appec bouwen we al jaren maatwerk software voor bedrijven van groot tot klein.

Voordat je begint aan jouw project heb je vast een heleboel vragen. Wij beantwoorden deze graag tijdens een vrijblijvende kennismaking, waarvoor je hier direct zelf een tijdstip kunt kiezen.

Jasper Rietrae

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact