Progressive Web Apps (PWA): alle voordelen en nadelen

Naast native apps, hybride apps en web apps zijn er ook andere vormen van applicaties ontstaan om ontwikkelaars meer mogelijkheden te bieden. Een voorbeeld hiervan is de Progressive Web App (PWA). Dit is een variant van de web app, die beter geschikt is voor mobiele apparaten. Hieronder lees je er meer over.

Wat is een Progressive Web App (PWA)?

Een Progressive Web App (PWA) is een webapplicatie die tegelijkertijd ook functioneert als een mobiele app. Je gebruikt de app dus eigenlijk op het web, maar de interface ziet er niet veel anders uit dan een native app.

Je kunt een PWA opslaan vanaf het internet op jouw mobiele apparaat. Het komt dus ook als een appicoon in jouw telefoon te staan. Echter, wanneer je de app opstart zal deze een pagina laden van het internet. Het is dus eigenlijk een webapplicatie in een kleiner formaat.

Het gebruiken van PWA’s brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee voor ontwikkelaars en ondernemers. Ben je benieuwd of dit voor jou een goede oplossing kan zijn? Lees dan verder.

Voordelen van Progressive Web Apps (PWA’s)

Het grote voordeel van een PWA is eigenlijk de kostenbesparing. Je bouwt eigenlijk maar één app die zowel werkt op het web als op de mobiele platforms. Daarom is de ontwikkelingstijd van de app dan vaak ook een stuk korter, wat ontwikkelingskosten bespaart.

Een PWA is tevens een tussenoplossing voor bedrijven die één veelzijdige app willen ontwikkelen of om een bepaalde reden buiten de populaire appwinkels willen blijven.

Zo hebben sommige bedrijven wel eens disputen gehad met Apple of Google en er daarom voor gekozen een PWA te gebruiken. Deze app kan dan worden gebruikt zonder ze te installeren via de App Store of Play Store.

Een ander voordeel is dat alle updates sneller worden doorgevoerd doordat alles via het web gaat. Gebruikers hoeven dus geen updates te installeren via de App Store of Play Store.

Nadelen van Progressive Web Apps (PWA’s)

Het grote nadeel van Progressive Web Apps is dat het beperkend kan zijn qua mogelijkheden. Je bouwt één applicatie die op alle platforms hetzelfde werkt. Daardoor haal je er dus ook niet zo veel uit qua functionaliteit als bij een native app.

Daarnaast verwachten veel gebruikers ook dat apps beschikbaar zijn in de bekende appwinkels. Een PWA is wel op te slaan als een appicoon op iPhones en Androids, maar het ‘downloaden’ gaat via het internet. Dit kan voor gebruikers wellicht verwarrend zijn.

Het beste alternatief

Denk je eraan om een app te laten maken? Dan is het belangrijk dat je beseft dat er een groot verschil is tussen native apps, hybride apps, web apps en PWA’s. Naar onze mening is een native app de beste oplossing voor veel bedrijven.

Indien bedrijven daar het budget voor hebben zal een native app simpelweg de beste optie zijn voor mobiele applicaties. We bouwen dan een app die specifiek is afgestemd op het betreffende platform (iOS of Android), waardoor je het meeste haalt uit het besturingssysteem.

Wil je graag in gesprek met een ervaren app developer om de mogelijkheden voor jouw app te bespreken? Aarzel dan niet om een kosteloos kennismakingsgesprek met ons te boeken.

Jasper Rietrae

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact