Wat is een mockup en hoe maak je er een?

In de softwarewereld worden termen zoals mockup, wireframe en prototype regelmatig gebruikt. Deze termen zijn met name interessant tijdens het designproces van een app. Wat is een mockup nou eigenlijk? En waarom zou je er een nodig hebben voor jouw app? Je leest het hier.

Wat is een digitale mockup?

Een mockup is een niet-functioneel ontwerp van een product. Een digitale mockup is de digitale variant hiervan.

Wanneer je een mockup maakt van een mobiele app of een website, hebben we het dus over een digitale afbeelding. Deze afbeelding laat zien hoe jouw applicatie eruit komt te zien. Echter kun je er alleen naar kijken en kun je het verder niet testen.

Een mockup zit technisch gezien tussen een wireframe en een prototype in. Echter wordt de term mockup vaak ook wel gebruikt voor een prototype. Het belangrijkste verschil is dat een prototype al iets van functionaliteit heeft – al is dat alleen maar het kunnen drukken op een knop.

Waarom zou je een mockup maken?

Een mockup is handig om een beeld te krijgen van hoe jouw applicatie eruit komt te zien. Wanneer onze klanten een app laten maken willen ze kunnen meedenken over het design en de functionaliteit. Als de app nog in een vroeg stadium zit brengt een mockup deze tot leven.

Daarnaast is een mockup ook belangrijk wanneer je al vroeg gebruikers of investeerders probeert aan te trekken. Door ze een visueel beeld te geven van hoe de app eruit komt te zien, breng je meer overtuiging in je verhaal.

Hoe kan je een mockup maken?

Om een mockup te maken kun je een programma zoals Figma of Adobe XD gebruiken. Dit soort design tools stellen je in staat om een app volledig visueel te ontwerpen. Je hebt hierbij dus nog niet met programmeerwerk te maken.

Nadat een mockup (of prototype) is ontworpen, wordt het ontwerp doorgestuurd naar de developer. Deze zal vervolgens het visuele ontwerp omzetten in code, zodat het een werkende applicatie wordt.

Jasper Rietrae

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact