Wat is het verschil tussen frontend en backend?

In de wereld van software developers worden de termen frontend en backend regelmatig gebruikt. Wat betekenen deze termen? Hoe onderscheid je ze van elkaar? In dit artikel leggen we uit welk verschillen er zijn tussen de backend en de frontend. Lees verder om beide termen beter te begrijpen.

Hoe zit een app in elkaar?

Om het verschil tussen backend en frontend te kunnen begrijpen heb je een beeld nodig van hoe een app werkt.

Wanneer je aan een app denkt, denk je aan het icoontje op je scherm, en wat je krijgt te zien nadat je erop klikt. Alles wat je op het scherm ziet noemen we de frontend. Dat is dus de visuele kant van de app.

Maar een app is meer dan wat je visueel ziet. Aan de achterkant van een app draait namelijk een programma dat het werking geeft. Dit krijg je als gebruiker niet te zien, maar het is cruciaal voor een goede functionaliteit. Dat noemen we de backend.

Grootste verschil backend en frontend

Zoals hiervoor uitgelegd bestaat een app dus uit twee onderdelen: de voorkant (visueel) en de achterkant (functioneel). Deze twee onderdelen van de app zijn de frontend en de backend. De frontend is de visuele kant, en de backend is de functionele kant.

Wanneer je zelf een app hebt, wil je dat zowel de frontend als de backend in orde zijn. De frontend wordt ook wel de UI (User Interface) genoemd. Een goede frontend zorgt ook voor een betere UX (User Experience). Maar ook de backend, de functionaliteit, zorgt voor een betere gebruikservaring.

Wanneer je een ontwikkelaar inhuurt voor jouw app wil je dat de frontend en de backend naadloos bij elkaar aansluiten. Hiervoor heb je dus een team nodig dat zowel een frontend-ontwikkelaar als een backend-ontwikkelaar in huis heeft.

Ook heb je full stack developers. Full stack developers kunnen zowel de frontend bouwen als de backend. Zij zijn dus een manusje-van-alles, om het in simpele woorden te brengen.

appec frontend user interface

Welke is belangrijker: backend of frontend?

Het is niet zo dat de een per se belangrijker is dan de ander. Een frontend is essentieel om de gebruiker een goede UI te geven om de app mee te gebruiken. Daarnaast is een goede backend nodig zodat de app goed werkt. Beide zijn dus van elkaar afhankelijk bij het bouwen van maatwerk software.

Wanneer je alleen een goede frontend hebt is het mooi om naar te kijken, maar kun je verder niet veel met de app. Wanneer je alleen een goede backend hebt heb je allerlei handige functies die niet goed te bedienen zijn omdat er geen goede UI aanwezig is.

Praten over de frontend en backend van jouw app?

Bij Appec hebben we zowel frontend developers als backend developers in huis. Ook hebben we designers die een professioneel ontwerp maken voor de frontend voordat deze wordt geprogrammeerd. Zo helpen wij jou aan een app die aan alle kanten klopt.

Heb je hier vragen over? Boek dan een kennismakingsgesprek met ons. We praten dan met je verder over hoe jouw app eruit kan komen te zien.

Of lees verder over het ontwikkelproces van mobiele apps.

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

Of bel meteen naar +31 (0) 24 202 243 5.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact