Wat is het verschil tussen frontend en backend?

appec verschil front end en back end

In de wereld van software developers worden de termen frontend en backend regelmatig gebruikt. Wat betekenen deze termen? Hoe onderscheid je ze van elkaar? In dit artikel leggen we je uit welk verschil backend en frontend van elkaar onderscheidt. Na het lezen van het onderstaande zul je beide termen beter begrijpen.

 

Hoe zit een app in elkaar?

Om het verschil tussen backend en frontend te kunnen begrijpen heb je een beeld nodig van hoe een app werkt. Wanneer je aan een app denkt, denk je namelijk aan het icoontje op je scherm, en wat je krijgt te zien nadat je er op klikt. De app heeft dus een bepaald uiterlijk – een visuele weergave.

Maar een app is meer dan wat je visueel ziet. Aan de achterkant van een app draait namelijk een programma dat het werking geeft. Dit krijg je als gebruiker niet te zien, maar het is cruciaal voor een goede functionaliteit. De visuele kant van de app en de achterkant gaan met elkaar samen.

 

Grootste verschil backend en frontend

Zoals hiervoor uitgelegd bestaat een app dus uit twee onderdelen: de voorkant (visueel) en de achterkant (functioneel). Deze twee onderdelen van de app zijn de frontend en de backend. De frontend is de visuele kant, en de backend is de functionele kant.

Wanneer je zelf een app hebt, wil je dat zowel de frontend als de backend in orde zijn. De frontend wordt ook wel de UI (User Interface) genoemd. Een goede frontend zorgt ook voor een betere UX (User Experience). Maar dat is niet alles; de backend helpt onder andere namelijk ook mee voor een goede UX.

Wanneer je een ontwikkelaar inhuurt voor jouw app wil je dat de frontend en de backend naadloos bij elkaar aansluiten. Hiervoor heb je dus een team nodig dat zowel een frontend-ontwikkelaar als een backend-ontwikkelaar in huis heeft.

Ook heb je full stack-ontwikkelaars. Full stack-ontwikkelaars (of developers) kunnen zowel de frontend bouwen als de backend. Full stack ontwikkelaars zijn dus een hybride die beide kanten van een app kunnen bouwen.

 

appec frontend user interface

 

Welke is belangrijker: backend of frontend?

Het is lastig om te kiezen tussen een van de twee. Een frontend is essentieel om de gebruiker een goede UI te geven om de app mee te gebruiken. Daarnaast is een goede backend nodig zodat de app goed werkt. Beide zijn dus eigenlijk van elkaar afhankelijk.

Wanneer je alleen een goede frontend hebt is het mooi om naar te kijken, maar kun je verder niet veel met de app. Wanneer je alleen een goede backend hebt heb je allerlei handige functies die niet goed te bedienen zijn omdat er geen goede UI aanwezig is.

 

Praten over de frontend en backend van jouw app?

Bij Appec hebben we zowel frontend developers als backend developers in huis. Ook hebben we designers die een professioneel ontwerp maken voor de frontend voordat deze wordt geprogrammeerd. Zo helpen wij jou aan een app die aan alle kanten klopt.

Heb je hier vragen over? Neem dan vooral contact met ons op. We praten dan met je verder over hoe jouw app eruit kan komen te zien.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle