Zelf een app maken of uitbesteden? 4 opties

Tegenwoordig maakt bijna iedereen dagelijks gebruik van mobiele apps. Als je een eigen bedrijf hebt is het vast wel eens bij je opgekomen op een eigen mobiele app te maken. En anders heb je er misschien wel aan gedacht om deze mobiele app te laten maken door een professional.

Hoe moeilijk is het om een eigen app te maken? Wat zijn de voordelen van het uitbesteden hiervan? Wat komt er kijken bij een mobiele applicatie ontwikkelen? In dit artikel leggen we het je allemaal uit.

Optie 1: Een app builder gebruiken

Je bent ze misschien wel eens tegengekomen op het internet: app builders. App builders zijn programma’s die het je erg gemakkelijk maken om een app te bouwen. Je kunt met een paar klikken al een eenvoudige app in elkaar zetten met wat basisfunctionaliteit. Je hebt deze in twee vormen: low code en no code.

Het voordeel van deze app builders is dat het bijna kinderspel is om een app te maken. Ze maken vaak gebruik van een drag-and-drop-systeem waarbij je zelf het thema kiest en de knoppen op een grafische manier kunt plaatsen en instellen. Je ziet dus ook meteen in een oogopslag hoe alles eruit komt te zien.

Er is echter wel een groot nadeel waar je rekening mee moet houden. Dat is namelijk dat deze app builders beperkt zijn in functionaliteit. Dus mocht je een app willen maken met wat meer geavanceerde functionaliteit, en deze ook op jouw eigen manier willen inrichten, zul je tegen problemen aanlopen.

Deze app builders zijn gemaakt om slechts eenvoudige apps te bouwen. Ze hebben een standaardpakket aan opties waar je uit kunt kiezen. Als je meer wil dan dat, zul je moeten kijken naar opties die wat meer naar maatwerk neigen.

Optie 2: Cross-platform frameworks (Flutter/React Native)

Wanneer je een app maakt wil je dat deze op zo veel mogelijk platforms beschikbaar is. Een handige manier om dat voor elkaar te krijgen is om een framework te gebruiken dat cross-platform werkt. Dit worden ook wel hybride apps genoemd. Hierbij moet je uiteraard wel zelf programmeren, maar deze frameworks zijn vaak relatief snel te leren.

Flutter is hier een goed voorbeeld van. Het is een framework dat gemaakt is om snel apps te bouwen. React Native is een ander populair voorbeeld. Een app zelf programmeren kost een stuk meer tijd dan een app builder gebruiken. Je hebt hiervoor eerst wat basiskennis nodig, omdat je eerst moet leren hoe de programmeertaal in elkaar zit.

Na het leren van de basics kun je beginnen met het bouwen van jouw app. Je kunt later altijd nog meer geavanceerde dingen leren en het toepassen in jouw app. In het begin is het belangrijkste dat je handig wordt in de programmeertaal die je kiest. Als je niet weet waar je moet beginnen kun je op het internet vele handige tutorials vinden.

Het grootste voordeel van een cross-platform app is dat je het kunt uitrollen op zowel Android als iOS. Dit in tegenstelling tot native apps.

Optie 3: Zelf een native app maken

Wanneer je een native app gaat bouwen is de eerste keuze die je moet maken tussen iOS of Android.

Als je jouw app wil bouwen om op iOS te draaien kun je eerst de programmeertaal Swift leren. Swift is een programmeertaal die is ontwikkeld door Apple zelf. Ze hebben deze taal ontwikkeld zodat ontwikkelaars apps kunnen bouwen binnen het Apple-ecosysteem.

Mocht je je liever willen focussen op Android, dan heb je meerdere opties. De twee meest populaire programmeertalen voor Android-apps zijn Java en Kotlin.

Optie 4: Jouw app laten maken door een developer

Het is natuurlijk ook mogelijk om het programmeren van jouw app over te laten aan een professionele developer. Een groot voordeel van een mobiele app ontwikkelen is dat het jou veel tijd bespaart. Developers zijn namelijk al bekend met de programmeertalen en de frameworks, en kunnen efficient programmeren in een korte tijd.

Ook weten ze uit ervaring tegen welke problemen je aan kunt lopen en kunnen deze voor je vermijden. Dit kan ook verschillen tussen iOS en Android.

Het nadeel van het uitbesteden is natuurlijk wel dat het je dan meer geld kost. Maar als je jouw app volledig gepersonaliseerd wil hebben en op een professionele manier ontwikkeld wil hebben, heb je dat er wellicht wel voor over.

Jasper Rietrae

Jouw app-idee bespreken?

Bij Appec hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps voor iOS en Android, web apps en websites op maat.

Prik meteen een datum vast voor een vrijblijvend consultatiegesprek via de knop hieronder.

background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle background triangle

Klaar om jouw idee te lanceren?

Kom in contact